måndag 3 oktober 2011

Äppelmos

Vid den här årstiden kan man ju inte besöka Kivik utan att köpa äpplen. Och det var förstås precis vad jag gjorde i fredags. Köpte en hiiiimla massa äpplen. 5 kg "hushållsäpplen" för 25 kr kan man ju inte motstå. Gånger två. Och så en hel låda Cox Pomona som ska hålla sig några månader framöver...

An apple a day keeps the doctor away!

Först blev det äppelpaj i fredags att bjuda mormor, mamma & co på. Och igår kväll kokte jag en omgång äppelmos för första gången i mitt liv. Det var ju busenkelt - och smarrigt. Det jobbigaste/svåraste var helt klart att skala äpplena...

Äppelmos
ca 15-20 äpplen
2 dl vatten
2 msk råsocker
kanelstång

Skala, rensa bort kärnhus och skär äpplena i mindre bitar. Lägg äppelbitarna i en gryta. Tillsätt vatten (det ser ut som att det är alldeles för lite vatten i början, men det kokar snart till sig) och koka tills äppelbitarna är mjuka och mosiga, ca 20 minuter. Rör om och smaksätt med råsocker. Lägg i kanelstången i moset. Häll upp moset i en burk och förvara kortare tid i kylen eller längre tid i frysen.

Det blev en burk i kylen och en burk i frysen för mig. Nu är bara frågan vad tusan man äter äppelmos till? Tips mottages tacksamt!

3 kommentarer:

Elin sa...

Mums!

Äppelmos med mjölk till mellanmål.
Äppelmos på gröten.
Rulltårta med äppelmos i?

Det var allt jag kom på nu.
=)

Kattis sa...

Gott! Jag instämmer med Elin, äpplemos med mjölk. Sen har man det till söndagssteken man gör, till julskinkan och vill man lyxa till det gör man sågspånspudding, en höjdare. Och så på pannkakorna förstås!

Anonym sa...

Gud så gott!! Va duktig och pysslig du är :-) Och vilket mysigt inlägg du gjorde dagen innan!