tisdag 8 juni 2010

Recept: Köttfärspaj med sparris

Den här pajen finns på min regelbundna "repetoar" av middagsrecept, ni vet de där få sakerna som man faktiskt kommer på att man kan göra när man funderar på vad man ska kocka ihop... Men den är lättlagad och god - och ligger i min lunchlåda idag. Smaklig måltid!


4 portioner

Pajdegen:
1,5 dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1,5 dl grahamsmjöl
50 g smör
1 dl kesella
2 msk riktigt kallt vatten

Fyllningen:
400 g mager nötfärs
1 finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk smör
salt
peppar

Sparrissåsen:
1 msk smör
2 msk dinkelmjöl (eller vetemjöl)
2 dl mellanmjölk
1 dl spad från sparrisen
salt
peppar
110 g burksparris utan lag
2 tomater i skivor
50 g riven parmesan

Gör såhär:
1. Börja med pajskalet. Kör dinkelmjöl, grahamsmjöl, smör och kesella i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör till en deg.
2. Tryck ut degen i en smord pajform. Ställ pajformen kallt i 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Grädda pajskalet i 10 minuter, det ska få lite färg.
5. Stek under tiden köttfärs, lök och vitlök i smör i en stekpanna. Salta och peppra.
6. Sparrissåsen: Smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet.
7. Späd med mjölk och sparrisspad. Salta och peppra. Låt såsen koka i ca 5 minuter.
8. Lägg köttfärs och lök i det gräddade pajskalet. Bred på sparrissåsen.
9. Lägg sparrisstänger och tomatskivor ovanpå. Strö över riven ost.
10. Gratinera pajen i 250 grader tills osten fått fin färg (ca 10 min). Servera med sallad.

(Ursprungsreceptet säger ca 600 kcal per portion för den intresserade.)

1 kommentar:

Keron sa...

Ja tiden är nog en förutsättning för att klara den här utmaningen! Därför jag passar på nu.