Ingredienser för ca 30 bullar
25 gram jäst, för söta degar
2,5 dl mjölk, fingervarm
1,25 dl kesella lätt
0,75 gram strösocker
1 tsk kardemumma, stött
2 krm salt
8-9 dl vetemjöl
50 gram smör, rumsvarmt
Pensling
1 ägg, uppvispat
Fyllning
200 gram mandelmassa
1 dl mjölk
2,5 dl grädde
florsocker
Tillagning
1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löser sig.
2. Blanda ner kesella, socker, kardemumma, salt och ca hälften av vetemjölet.
3. Klicka ner smöret och resten av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
4. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Baka ut små, runda och släta bullar (ca 30 st). Ojästa bullar är lagom i ungefär pingisbollsstorlek. Färdig semla med fyllning blir då ungefär som en (liten) tennisboll, och inte som en handboll som de man köper ofta är. ;)
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20 min.
5. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
6. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet. Blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Fyll bullarna med blandningen.
7. Vispa grädden och klicka det på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar