Ingredienser
Tårtbotten - om man inte vågar sig på att chansa på att lyckas skära snygga tårtbottnar själv kan man förstås köpa färdiga tortbottnar. Det gjorde vi.
4 st ägg
170 g strösocker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
Smör och ströbröd till formen
Vaniljkräm - det här rekommenderar jag dock att man gör själv. Hyfsat enkelt och sååå mycket godare än "pulverkräm".
60 g äggula (3 st)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (1/2 dl)
1/2 st vaniljstång
250 g mjölk (2 1/2 dl)
15 g smör (osaltat)
Garnering
50 g jordgubbssylt (1/2 dl)
600 g vispad grädde (6 dl)
1 ask jordgubbar
Gör så här
Tårtbotten (alternativt snitta upp förpackningen med färdigköpta bottnar)
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Sikta i mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 25-30 min. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.
Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.
Montering
1. Stryk ett tunt lager med jordgubbssylt och grädde på botten nr 1.
2. Lägg på botten nr 2, stryk ut lagom tjockt lager med vaniljkräm.
3. Dela 4 jordgubbar i lagom stora bitar och lägg på vaniljkrämen, stryk på ett lager grädde.
4. Lägg på botten nr 3, stryk upp tårtan med grädde och dekorera med jordgubbar.
Tårtfat från ÖoB - fyndtips!
1 kommentar:
Vackert! Den måste jag blogga om ;)
http://ylvafromsweden.wordpress.com/
Skicka en kommentar