tisdag 8 november 2011

Saffransbiscotti

Häromdagen gav jag mig på att baka saffransbiscotti för första gången. Det ser ju så gott ut, det doftar underbart och framför allt är de så fina så fina de där små gula skorporna. Jag utgick från Leilas recept, men när jag hade blandat ihop allt till en deg så var det en väldigt smulig och torr sådan. Jag vet inte om jag räknat helt tokigt på smöret eller mjölet eller något, men det kändes inte som att det gick att få till några skorpor av en smuldeg i alla fall. Så det fick bli en ganska riklig tillsats av smör, och sen gick det äntligen att forma det hela till längder att skjutsa in i ugnen. Nedan följer ursprungsreceptet, som jag i alla fall trodde att jag följde. I verkligen blev det plus en del smör till alltså...

Ingredienser
100 g smör
1 g saffran (två påsar)
2 st ägg
1.5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 dl grovhackad sötmandel
Råsocker

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Blanda de torra ingredienserna med grovt hackad sötmandel och vänd ner det i bunken.
4. Forma degen till 3 längder och lägg dem på en plåt. Strö över råsocker.
5. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 25 minuter.
6. Ta ut dem och sänk temperaturen till 125 grader.
7. Skär längderna i 1 centimeter tjocka skivor och lägg tillbaka dem på plåten.
8. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
9. Stäng av ugnen och låt skorporna stå och torka i eftervärmen tills ugnen kallnat (eller över natten). 

saffransskorpor, saffransbiscotti
saffransskorpor, saffransbiscotti

Inga kommentarer: