tisdag 20 december 2011

Saffransskorpor med pistagenötter

För en dryg månad sen hade jag aldrig gjort saffransskorpor, men nu har jag provat inte mindre än tre olika varianter. Det första receptet är nog fortfarande det godaste, men jag har fortfarande problem med att jag får dem smuliga och att de går sönder när jag skär upp dem. Nu senast provade jag Leilas recept på saffransskorpor med pistagenötter och apelsin, det som hon gjorde på första avsnittet av Leilas söta jul - och det receptet alla (verkar det som) har provat sen dess.

Ingredienser
100 g smör
1 g saffran (2 kuvert)
2 st ägg
2 st apelsiner, rivet skal
5 dl vetemjöl
1.5 dl strösocker
1.5 tsk bakpulver
2 dl skalad pistagemandel

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med saffran, häll över i en bunke och rör ner äggen.
3. Tvätta apelsinerna mycket noga, riv det yttersta av skalet och blanda det med äggen.
4. Blanda de torra ingredienserna med hela pistagemandlar och vänd ner det i bunken.
5. Forma degen till tre längder och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
7. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 125 grader.
8. Skär dem i 1 cm tjocka skivor och lägg tillbaka på plåten.
9. Torka skorporna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

saffransskorpor, saffransbiscotti
saffransskorpor, saffransbiscotti

Inga kommentarer: