tisdag 24 april 2012

Långpannetårta

Till helgens dubbelkalas gjorde jag en långpannetårta som jag gärna delar med mig av receptet på. Väldigt lättgjord när man ska mätta många sötsugna munnar, och sådär lagom kladdig och chokladig som jag gillar det. :)

Ingredienser
200 g smör
150 g mörk choklad
4 ägg
4 dl socker (möjligen blev kakan lite väl söt, nästa gång ska jag nog ta lite mindre socker)
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
100 g valnötter, hackade

Topping
2 dl grädde
100 g vit choklad
1 dl créme fraiche
5 dl färska bär, t.ex hallon, blåbär och björnbär

1. Sätt ugnen på 200°. Smält smöret på svag värme i en kastrull. Blanda ner chokladen och låt den smälta i smöret. Vispa äggen och sockret poröst.
2. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggvispet.
3. Blanda ner chokladblandningen och häll smeten i en smord, bröad långpanna. Grädda i ca 10 min.
4. Topping: Koka upp grädden i en kastrull. Lös upp chokladen i grädden och ställ att svalna i kylen ca 4 timmar.
5. Blanda ner créme fraichen och vispa blandningen med elvisp tills den tjocknar. Bre toppingen över tårtan och dekorera med färska bär.

Tada, svårare än så var det inte! Garnera med färska bär efter smak och säsong. Ju mer desto bättre!


2 kommentarer:

Johanna sa...

ser jättegott ut! ska absolut prova det senare idag eller imorgon tror jag :)

Sara sa...

Mmm så god den ser ut!