fredag 16 december 2011

Lakritsknäck

"I år byter vi ut de klassiska nötterna i knäcken mot trendig lakrits" stod det i receptet. Och jag menar - vem vill inte vara trendig?! Det här måste ju testas!

Ingredienser (ca 75 st)
10 karameller turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör

Gör så här
Krossa karamellerna fint i en mortel. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122 grader. Rör om då och då. Koktid ca 15-30 min. Tillsätt karamellkross och smör och blanda runt. Häll upp i knäckformar innan smeten hinner bli allt för klistrig. Låt stelna och förvara svalt.

lakritsknäck
koka knäck

2 kommentarer:

Cecilia sa...

Du skämtade inte när du sa att du gillade julen; du tar den verkligen på allvar :) Ser fram emot söndag!

Prralin sa...

Hehe, om så viktiga saker som julen skämtar man inte. :)