tisdag 3 juli 2012

Laxtårta med ärtkräm

Ni som har ICA-kort har kanske sett den i tidningen Buffé i början på sommaren? Den supergoda och snygga smörgåstårtan med kallrökt lax, ärtkräm, pepparrot och kesella. Om ni inte provsmakat den än så tycker jag att ni ska göra den - jag har redan hunnit äta den två gånger i sommar! Först på midsommar och sen på knytiset i lördags, eftersom den görs i en brödform så är den ju enkel att ta med sig också. Imponerar definitivt på knytiset eller picknicken. :)

Ingredienser
ca 800 g kallrökt lax i skivor
500 g frysta gröna ärtor
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk pepparrot på tub
500 g kesella (10 %)
1 kavring i skivor (ca 500 g)
2 tsk salt
1 krm peppar
ärtskott
dill
rädisor

Gör så här
1.Tina ärtorna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice och salt.
2.Blanda försiktigt pepparrot och kesella, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka. Krydda med salt och peppar.
3.Kantskär kavringen.
4.Klä insidan av en brödform (ca 1 1/2 liter för 8 port) med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter.
5.Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt. Låt några skivor gå en bit över kanten.
6.Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen. Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop.
7.Vik över laxen så den täcker ovansidan. Slå in i resterande plastfolie. Låt stå i kylen minst 3 timmar.
8.Vid servering: Öppna plastfolien. Vänd upp laxtårtan på ett fat. Ta bort plastfolien. Garnera med ärtskott, dill och rädisor.

laxtårta
smörgåstårta med lax
Jag ska dock inte ta åt mig äran för detta mästerverk, då det var morbror med fru som kockade till denna smarriga midsommarbuffé. Själv stod jag ju för tårtan.

1 kommentar:

mamma sa...

snyggt och gott