Ingredienser
ca 800 g kallrökt lax i skivor
500 g frysta gröna ärtor
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk pepparrot på tub
500 g kesella (10 %)
1 kavring i skivor (ca 500 g)
2 tsk salt
1 krm peppar
ärtskott
dill
rädisor
Gör så här
1.Tina ärtorna. Mixa dem till en slät puré med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice och salt.
2.Blanda försiktigt pepparrot och kesella, rör inte för mycket, annars kan krämen spricka. Krydda med salt och peppar.
3.Kantskär kavringen.
4.Klä insidan av en brödform (ca 1 1/2 liter för 8 port) med plastfolie. Se till att den sticker ut minst 10 cm över alla kanter.
5.Klä formen med laxskivor, lägg dem lite omlott så att formen blir ordentligt täckt. Låt några skivor gå en bit över kanten.
6.Varva ärtkräm, brödskivor, pepparrotskräm och resten av laxen i formen. Viktigt är att det ligger kräm mot brödet, annars håller tårtan inte ihop.
7.Vik över laxen så den täcker ovansidan. Slå in i resterande plastfolie. Låt stå i kylen minst 3 timmar.
8.Vid servering: Öppna plastfolien. Vänd upp laxtårtan på ett fat. Ta bort plastfolien. Garnera med ärtskott, dill och rädisor.
Jag ska dock inte ta åt mig äran för detta mästerverk, då det var morbror med fru som kockade till denna smarriga midsommarbuffé. Själv stod jag ju för tårtan.
1 kommentar:
snyggt och gott
Skicka en kommentar