lördag 2 oktober 2010

MåBra:s lätta kanelbullar

På måndag är det Kanelbullens dag, men jag tjuvstartade redan igår. Under överseende av mormor bakade jag mina livs första egna kanelbullar. Bättre sent än aldrig... ;)

Vi hittade ett recept i MåBra häromveckan:

MåBra:s lätta kanelbullar
Ca 24 bullar (ca 105 kcal/bulle enligt receptet)

Deg:
25 gram jäst för söta degar
25 gram smör
2,5 dl mellanmjölk
125 gram kesella lätt
3/4 dl råsocker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma (åh, det doftar ljuvligt!)
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:
3 msk lättmargarin
2 msk råsocker
1,5 tsk kanel

Pensling:
1/2 uppvispat ägg

Garnering:
1 msk pärlsocker

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda med mjölk och kesella. Värm till 37 grader och häll blandningen över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt råsocker, salt, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg som får jäsa i ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och dela i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30x40 cm. Bred på margarin och strö råsocker och kanel jämnt över degen. Rulla ihop på längden och skär i 12 bitar. Ställ varje bit i pappersformar eller på bakplåtspapper och låt jäsa ca 30 minuter under duk.

Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg, strö över pärlsocker och grädda ca 7 minuter. Låt svalna på galler. Ät!

2 kommentarer:

emsut. sa...

Åh. Bullar. Mums :)

Prralin sa...

Jajamen, smakade mums!