torsdag 2 juni 2011

Ögeltjärn

Jag hade turen på min sida igår kväll och kom hela vägen upp till Norrland som planerat. De var snälla nog att hålla Umeå-flighten eftersom vi var så många från Malmö som skulle vidare, och till slut så blev vi bara ca 20 minuter sena till slutdestinationen trots en dryg timmes försening från Malmö.

Första dagen i norr bjöd på en torsdagsutflykt till Ögeltjärns naturreservat som ligger vid Gullvik strax söder om Örnsköldsvik. Vi har alla tre varit uppe på Ögeltjärn tidigare, men tänkte att vi inte tar snabbaste vägen upp utan istället tar stigen som kallas "Bergtjärn runt" på ca 6,4 km så att vi får oss en liten extra utflykt. 6 km låter inte så farligt, men i den här terrängen tog det ca 3,5 timmar - visserligen inklusive picknick- och fotopauser.

Det var en trevlig runda, men i ärlighetens namn så bjöd inte den där extra rundan runt Bergtjärn och upp på Bergtjärnsberget (115 möh) på så mycket mer än just extra promenerande (och en check på been-there-done-that-listan). Är man bara ute efter utsikt och vyer så räcker det gott och väl att gå upp till Ögeltjärnsberget (91 möh) närmsta vägen (och närmsta vägen är ingen jättestrapats så det är inget man behöver tveka på att ge sig på). Oavsett hur man tar sig dit så är det mödan värt, för utsikten är fantastisk. Den gör sig dessutom ännu bättre i trevligare väder. Idag bjöds det på både solsken och regn under vår tur, men tyvärr lyste solen mest med sin frånvaro när vi efter nästan tre timmars promenerande äntligen klättrat oss upp till toppen för att avnjuta picknicken.

Benen är lite sega, men det är bara att ladda om för morgondagens tur som bjuder på ännu ett berg och ännu mer vyer. Sånt där som man bara inte kan få nog av!


2 kommentarer:

Nenny sa...

Åhh vilken härlig terräng. Sånt har vi ju inte nere i Skåne. Så njut av det nu!
Kram kram

Keron sa...

Åh, höga kusten! <3