tisdag 20 juli 2010

Kiviks marknad 2010

Ingen sommar utan Kiviks marknad, så är det bara. Det går inte att "ta på" vad det är som är så speciellt med detta spektakel, det är väldigt svårt att förklara för någon som inte är uppväxt med det - tro mig, jag har försökt. Men vi som är trogna marknadsbesökare vet alla vad vi menar. På något sätt peakar sommaren i och med marknaden, och trots många många timmars marknadspromenerande, trött ben och tomma plånböcker så måste man ändå gå ett varv extra innan man åker hem sista dagen. Man måste insupa atmosfären lite till och så går man där och blir lite nostalgisk och tänker att det är ett helt år kvar till nästa gång... Är sommaren över nu?

Nej, så illa är det förstås inte. Att sommaren är över alltså. Men marknaden är över för denna gången, och i år blev det bara två marknadsdagar för mig. Igår traskade jag runt i 6 timmar och idag i 9 timmar. Förr i världen körde man ju 12-timmars - minst. Ska det va ska det va ordentligt. Benen blir ganska trötta och man har marknadsdamm med sig hem överallt. Men det är så det ska va.

Detta året klarade sig dock min plånbok ganska bra. Det var väldigt länge sen jag kom undan så billigt som i år. Man lyckas ju alltid hitta nåt som man inte visste att man behövde. Men i år bestämde jag mig för att jag inte behövde fler strumpor, plånböcker, väskor eller skor. Jag var dock lite sugen på en strand/stråhatt, men hittade ingen som föll mig riktigt i smaken. Jag tror till och med att jag la mest pengar på parkering och vatten (dyrt, men nödvändigt i hettan) faktiskt. En dvd-film för 30 kr och några presentpapper och -snören var min övriga skörd.

Men jag är faktiskt lika glad för det. Jag hade trevligt sällskap med mig alla timmarna och träffade på en hel del marknadskändisar (de där som man bara ser en gång om året - på marknaden - uppdaterar sig på senaste nytt och båda parter avslutar med ett leende på läpparna och ett "ja vi ses ju om ett år igen"). Det är en stor del av charmen med marknaden.

Nej, jag ska nog inte ge mig på att försöka förklara charmen. Jag nöjer mig med att återigen slå fast att Kiviks marknad är i alla fall min höjdpunkt på sommaren. Människorna, atmosfären, läget. I like!

(Jag kan också avslöja att Ullareds-Kjelle med familj faktiskt inte handlar endast på Ullared som de försökte lura i oss i tv-programmet förra året... ;))

Mitt på nöjesfältet dök det plötsligt upp ett oväntat skumbad. Definitivt årets marknadsnyhet!

Inga kommentarer: