onsdag 14 september 2011

4good-kväll: Eat Love Live!

Igår kväll var jag på ännu en inspirationskväll med 4good. Kvällen presenterades på förhand såhär:

Vi kickstartar hösten genom att tänka Back to Basic vad gäller kärleken, livet och maten. Färre omvägar och mer rakt på sak helt enkelt. Kom! Inspireras till mer livsglädje av Glada Hudik-teaterns prisbelönte & kreativa ledare Pär Johansson, peppas till mer innerlighet av kärleksprofeten och poeten Bob Hansson och bli modigare genom att höra TV-profilen och författaren Agneta Sjödin berätta om sin livsresa. Kvällens Sunshine Story berättas av Lotta Bäckström som, efter en stroke, började laga mat i sitt 15 kvm stora kök och idag driver ett av Göteborgs populäraste cateringföretag - Himlagott!


Och den höll vad den lovade. Agneta Sjödin började med att berätta om sin resa först in i tv-branschen och sen ut ur tv-branschen och så in i tv-branschen igen. Hur det gick till när hon började skriva böcker och "hitta sig själv", när hon pilgrimsvandrade och för första gången sen hon var liten fick umgås med sina egna tankar och fantasier på riktigt. Hon berättade om hur de kriser hon gått igenom gjort henne till en starkare människa, och inte minst gjort henne till den hon är idag. Det tåls att tänkas på. Just när man är mitt i det kanske det inte är så himla roligt, men jag hoppas att även jag hittar ut snart. Dessutom bjöd hon på sig själv vad gäller alla de (spruckna) kärlekshistorier som löpsedlarna brukar rapportera om henne och avslöjade att hon hade gjort en lista på vad hennes (nästa) drömman ska ha och vara. Låt oss önska henne lycka till!

Bob Hansson är ju en lustig filur. Första gången jag fick upp ögonen för honom var förra hösten då jag såg ett avsnitt av Sommarpratarna där han var med. Han verkade störtskön och fångade mitt intresse ganska omgående. Och nog är han speciell alltid. På sitt alldeles egna lilla vis peppade Bob att våga visa mer kärlek. Att inte vänta på att få kärlek innan du kan ge. Att inte "lägga dig på en trea" bara för att safe:a ("tänk om det bara var en tvåa du fick"), att inte vara rädd att sända ut för mycket kärlek till människor du möter - nej möt alla med en femma! Alla är vi programmerade från början att ge kärlek och sprida leenden, för inte är det väl många "fettklumpar" (som han kallade det, bebisar alltså) som funderar på om de ska lägga sig på en trea eller fyra när de förgyller världen med sina första leenden?

Lotta Bäckström var kvällens Sunshine Story. Hon berättade om hur hon som 32-åring fick en stroke och tvingades omvärdera sitt liv. Passionen för sitt jobb fick henne att rusa alldeles för fort och mycket, men det var också passionen som gjorde att hon hittade tillbaka. Passionen var det som både gjorde henne sjuk och som gjorde henne frisk. Passionen för mat. Nu driver hon bland annat cateringföretaget Himlagott. För att hon snuvat han där uppe i himlen på sig själv.
Hon tycker också att man ska älska sina rynkor. Rynkorna betyder ju faktiskt att du har förmånen att få bli äldre. Ju fler rynkor, desto mer liv.

Avslutningsvis klev Pär Johansson upp på scenen och trollband publiken med sin berättelse om Glada Hudik-teatern. Eftersom jag nyligen sett filmen Hur många lingon finns det i världen så kände jag igen en del av det han berättade, och fascinerades av det faktum att det faktiskt var så det hade gått till i verkligheten också. Inte bara i filmen. Att arbeta sig förbi både sina egna och andras fördomar. Det var ingen lätt resa för honom att starta den här teatergruppen, men vilken framgång det blivit och han berättade så fantastiska anekdoter från deras tid tillsammans. Tårarna sprutade; både av glädje, skratt och medmänsklighet. Stående ovationer och en stor klump lycka i magen!

Bild lånad från 4goods facebooksida.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Petra! Var du där!!? Va coolt :-) Jag som velat gå på dessa kvällar maassa gånger, men vetat om jag velat lägga 400 kr på det ;-) Vi kanske kan gå tillsammans eller med flera nästa gång! Kram Maria (cip)

Prralin sa...

Maria - Jag kan verkligen rekommendera det, och om man bokar tidigt kan man ha tur och komma undan lite billigare också. Vore kul om du ville hänga på nästa gång! :)

Sara sa...

Lät som en mycket intressant kväll. Den hade jag mer än gärna hängt med på. Synd bara det är så långt ner till Malmö....