tisdag 27 september 2011

Kräftbröd a la Prralin

Kräftbrödet till kräftskivan gjorde jag efter Ernst recept på kräftbröd med tomat & dill, och själva skapelsen gjorde jag med inspiration från det här receptet. Här kommer alltså min egen mix för att imponera på kräftskivan:

Ingredienser
50 g jäst
1 msk honung
5 dl vatten
1 msk salt
11 dl mjöl
3 msk tomatpuré
1.5 dl dill, hackad
1 st ägg
2 oliver (eller dyl) till ögon

Gör degen så här
1. Smält jästen med salt och honung.
2. Tillsätt det 37-gradiga vattnet och rör om.
3. Tillsätt mjöl tills degen blivit fin och smidig.
4. Rör ned tomatpuré och hackad dill.
5. Sätt ugnen på 225 grader.
6. Lägg lite mjöl på degen och låt jäsa under bakduk i ca 20 min.

Gör kräftan såhär
1. Slå upp degen och arbeta ev in mer mjöl. Dela degen i 3 lika stora bitar.
2. Ta en av bitarna och forma den lite ovalt till kräftans huvud. Skär ett snitt i mitten av denna bit.
3. Dela en av de andra bitarna i 2 större och 4 mindre bitar. Dessa läggs som ledare och klor ut från huvudet. De mindre först och sedan den större. Klipp ett hack i den största precis som klor.
4. Dela den tredje degbiten i 5 bitar som trillas till bullar och lägg dem i en lätt svängd rad ut från huvudet till kräftans stjärt. Klipp 3 jack i den yttersta bullen.
5. Stick i tex oliver som ögon.

Jäs under bakduk på inte för varm plats i ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på i ca 20 min tills brödet fått fin färg.

Liten och söt innan jäsning och gräddning.

Stor och fluffig, redo att ätas.

Inga kommentarer: