tisdag 9 november 2010

Sockerberoende och matmissbruk

Häromdagen tipsade Tweety om en föreläsning på temat Sockerberoende och matmissbruk i Lund. Jag tyckte det lät intressant och hängde på till Lund, hittade rätt på min nya bloggbekant och lyssnade på Pernilla Lunderot, beroende- och näringspedagog, en timme på kvällskvisten.

Mycket av det Pernilla berättade om hade man förstås hört förut, men ibland behöver man bli påmind. Lika ofta vill man dock inte bli påmind. Till exempel om att det finns inte mindre än fem beroendeframkallande ämnen i choklad (har inga andra källor än Pernillas uttalande till detta). Fast vem är egentligen förvånad? Det där med att vara nöjd efter en ruta choklad är ju bullshit...

Nåja, det finns en del att tänka på. Och om man är intresserad verkar det finnas ganska mycket matnyttig information på Pernillas hemsida Soberkonsult. Att det finns självhjälpsgrupper á la AA i form av bland annat Anonyma Överätare och Anonyma Matmissbrukare var något nytt för mig. Men å andra sidan; beroende som beroende, drog som drog. Tänk vad hjärnan kan spela oss spratt.

4 kommentarer:

Tweety sa...

Japp, det gör vi :-)

Tweety sa...

Blir tyvärr ingen träff den 20 November :-(

Tweety sa...

Vi blev för få :-(

Sandra sa...

Det låter som en intressant föreläsning. Ja, man behöver bli påmind, svårt att ändra vanor på en gång också..