måndag 4 april 2011

Vikten av information

Efter att ha varit på en inspirerande och härlig föreläsning med Olof Röhlander i höstas började jag prenumerera på hans veckobrev som då kallades för Mental styrketräning men som nu har bytt namn till Veckans peptalk. Det är väl spenderade minuter att läsa några rader från honom varje måndag.

Idag belyste han vikten av information, och det är något som jag verkligen kan ta till mig i den situation av informationsvakuum som jag befinner mig i just nu. Det är så frustrerande att inte kunna påverka situationen själv, att inte få den avstämning man önskar, att inte veta - som att sitta i en båt utan åror. Dessutom tycker jag att det är respektlöst. Om jag hade fått det bemötandet som kund någonstans hade jag troligtvis aldrig återkommit, men det är svårare när det handlar om en själv som person och ens vardag och egna framtid... Det rör den där delen av livet där man tillbringar (minst) åtta timmar om dagen, och dit kan man väl inte bara låta bli att återkomma? Eller kan man det?
Jag håller dock tummarna för att kunna sticka hål på vakuumet under veckan.


Tåget som slutade skaka

I torsdags satt jag på X2000 mot Stockholm för att tala på en konferens.
Plötsligt började kupén skaka något fruktansvärt. Alla tittade frågande på varandra. Vad är det som händer, håller tåget på att spåra ur? Man fick nästan hålla i datorn för att den inte skulle ramla ned på golvet.

Efter en rätt lång stunds ovisshet kom konduktören och berättade att endast vår kupé skakade (oflyt - klapp klapp klapp!), men att det inte var någon fara eller så. Sen sa han att det fanns lediga platser två vagnar bort om vi ville sitta där istället, där skakade inte tåget.
Det som hände precis efter vi fått den här informationen var både märkligt och fascinerande.

I samma stund som jag visste att jag kunde göra något åt situationen närhelst jag ville (gå till en annan kupé) så kändes skakningarna mycket lättare. Jag valde faktiskt att sitta kvar, började till och med se det som en utmaning, en mental styrketräning.

Faktum är att de flesta i kupén valde att sitta kvar. Varför? Jo, för nu hade vi just ett val.

Utifrån det här kan man säga att det är bra med information. Ta reda på hur saker ligger till istället för att gissa och spekulera. Sen kan man också säga att man ska söka handlingsalternativ och inte bara tro att det är kört och bli passiv och börja beklaga sig så fort nåt jobbigt dyker upp.

För det tredje, när du hamnar i situationer som stör dig, försök också se det som mental styrketräning. Låt inget få knäcka dig, bara göra dig starkare!

1 kommentar:

Kattis sa...

Hurra för honom, var får man tag i hans pepp-brev? Så enkelt och så rätt, fast man inte alltid tänker så...