onsdag 11 april 2012

Påsktårta med choklad

Jo, jag vet att påsken är slut. Jag konstaterade ju till och med det själv igår. Men bara en liten liten eftersläntare... Receptet till påsktårtan som Kusinfirman fixade på påskafton. Väldigt chokladig. Och god. Dock inte speciellt snabbfixad.

påsktårta
påsktårta med ägg
påsktårta fågelbo

Ingredienser
1,25 dl extra fint vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
40 g kakao
125 g smör
1,5 dl strösocker
2 ägg
4 msk apelsinlikör eller apelsinjuice (man kan nog ta lite mer än 4 msk om man vill, för ännu saftigare kaka)

75 g mörk choklad (till remsan runt kakan)

Fyllning
2 tsk gelatinpulver
2 msk kallt vatten
3 äggulor
0,5 dl strösocker
1 tsk majsmjöl
3 dl mjölk
200 g mörk choklad, bruten i bitar
3 dl vispgrädde

Till dekoration
200 g choklad, hackad/riven i mindre bitar eller flisor (vi hade mörk choklad här också men det blev nästan lite väl mastigt, kan nog tänka mig att lite ljusare choklad balanserar upp den mörka chokladsmaken i resten av tårtan bättre)
Små fina chokladägg

Gör så här
Sätt ugnen på 180 grader. Sikta mjöl, bakpulver och kakao i en skål. Tillsätt smör, socker och ägg. Vispa smeten slät.

Smörj en stor spring- eller kakform och lägg bakplåtspapper i botten. Häll upp smeten i formen och grädda i 20-25 minuter, tills kakan är precis fast. Låt den svalna på ett galler. Lägg över kakan på ett fat och ringla likör eller juice över den (om ovansidan på kakan fått en "yta" som inte suger åt sig vätskan, prova att vända upp och ner på den istället och ringla det över "undersidan").

Klipp ut en remsa bakplåtspapper som är 1 cm längre än sockerkakans omkrets och 6 cm brett. Smält chokladen och bred ut den längs pappret, ända ut till kanten på ena långsidan och i en lätt böljande linje längs den andra, ungefär 1,5 cm från kanten. Lämna 1 cm utan choklad i ena änden/kortsidan. Låt chokladen ligga och svalna/stelna i ca 15 minuter. Lyft sedan pappret med chokladen och lägg det runt kakan så att den raka kanten vilar mot fatet och ändarna möts. Låt pappret sitta kvar runt chokladen. Ställ kakan kallt.

Strö gelatin över vattnet och låt det mjukna. Vispa äggulorna i en skål med socker, majsmjöl och lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken. Häll den över äggsmeten medan du vispar. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud försiktigt till den tjocknat.

Lyft bort kastrullen från plattan och rör i gelatinet så att det löses upp. Tillsägg 200 g choklad och låt den ligga tills den har smält. Rör smeten slät och låt den kallna tills den tjocknar.

Vispa grädden tjock och vänd ner den i chokladsmeten. Lägg choklad- och gräddsmeten ovanpå sockerkakan och jämna till ytan. Ställ kakan kallt i 1-2 timmar, tills den stelnat. Ta sedan bort pappersremsan. Garnera tårtan med chokladflisorna och de små chokladäggen i mitten - voila, ett fågelbo!

Ställ tårtan kallt tills den ska serveras.

2 kommentarer:

Träningsglädje sa...

mums den där ser fruktansvärt god ut!!

Sara sa...

Åh vilken fin tårta. Lyxig på nåt vis!! Säkert god också...