torsdag 28 juni 2012

From couch to gymråtta?

Joggandet med C25K (from couch to 5 km) tog en paus på två veckor, men nu är jag tillbaka igen. Och sen i måndags dessutom med gymkort. Ett gym som bara har just gym, och inga pass. Inte alls min grej egentligen - hur tänkte jag här?!

Jo jag tänkte som så. Vi har väldigt bra avtal via jobbet på den här kedjan (och dessutom får jag tillbaka alla pengarna på friskvårdsbidraget = gratis) och det ligger väldigt nära där jag bor (typ 2 min promenad). Gratis + nära = bra. Dessutom finns det en särskild avdelning som är "tjejgym". Just att det är tjejgym spelar väl ingen roll, men för mig som inte alls känner mig bekväm i gymmiljö så uppskattas det att det finns ett lite mindre utrymme där man kan hålla till och våga prova sig fram utan att det står biffiga karlar bredvid och suckar för att man är svag, långsam och förvirrad.

Och om sanningen ska fram så har jag under de senaste åren knappt gått på några pass trots att jag haft kort till det, av diverse olika anledningar. Så nu när jag ska "satsa" (haha) på joggingen, så får det här bli min nya grej helt enkelt. Så istället för att "kasta pengar i sjön" för ett träningskort som inte används tänker jag att jag kan kosta på mig att betala in mig på pass på andra ställen nån gång då och då tillsammans med vänner som vill hänga på eller kanske köpa ett klippkort på Friskis och gå på pass nån gång ibland för skojs skull.

Billigt, bra och smidigt. Jag behöver inte åka hem om efter jobbet och vänta på ett pass som börjar några timmar senare, inte riktigt hinna äta innan men hinna hungra ihjäl om jag ska äta först efteråt (= stor risk för att man landar i soffan och sen inte kommer upp igen). Och jag behöver inte heller packa med mig träningskläder till jobbet och leka packåsna hela dan. Jag cyklar helt enkelt hem efter jobbet som vanligt, går hem och byter om och knallar till gymmet och roar mig på ett löpband eller bland några maskiner en stund och sen går jag hem och är hemma typ en timme senare än vanligt - fast färdigtränad. I lagom mat-tid. Kanske lite piggare i den bästa av världar.

Det låter ju bra i teorin. Men nu ska vi väl inte ropa hej än. Men jag har faktiskt redan varit där två gånger, och vad är det man säger - en gång är ingen gång, två gånger är en vana. Fast jag måste ju erkänna att jag är lite rädd för styrketräningsmaskinerna, vi har aldrig riktigt blivit kompisar. Jag har gett dem några halvhjärtade försök ett par gånger, men ger upp för att jag tycker det är tråkigt. Men nu är målet (precis som med joggingen) att jag ska lära mig tycka det är roligt. Jag är nämligen grymt dålig på att göra saker som är tråkiga...

Några tips för en nybliven gymråtta?
Hur attackerar man maskinerna på bästa sätt? Vilka ska man akta sig för? Vilka bits? Vilka är snälla? Kanske nån annan rolig övning? Obs r o l i g.

4 kommentarer:

Keron sa...

Vad kul!
På många gym brukar de erbjuda en gratis instruktion. Ta en sån så kan de säkert ge dig ett program efter de visat diverse övningar. Personligen tycker jag att man ska hålla sig borta från maskiner i största möjliga mån. Kör med egna kroppen, bana in rörelser och lägg till vikter där det behövs.

mamma sa...

pröva med nån instruktör, jag gillar maskiner, jag har lättare att utmana mej själv då med att iaf försöka öka vikterna, bra med att ligger nära hem,som du säger bara hem om o sen träna och sen landa i soffan. lycka till mad att försöka gilla gym

Maria sa...

Satsa på de fria vikterna i gymmet är mitt bästa tips! Kör på dom, matta, balansboll med din egna kropp. Kolla efter funktionella övningar och typ kombinationsövningar så att du tränar flera musklergrupper. Effektivt och roligare enl mig! :-)

Jeanette sa...

Jag har hållit mig borta ett tag från gymmet men tänkte börja lite nätt igen så jag tar gärna ett pass ihop. Har mina favoritmaskiner sen tidigare så vet vilka jag ska attackera=).