måndag 25 juni 2012

Midsommartårta

Kusinfirman nöjer sig naturligtvis inte med att klä midsommarstången, bli invalda i festkommittén och dansa små grodorna i hällregn - är det midsommar måste det ju bakas midsommartårta. Kusinens krav på midsommartårta är att den ska vara rund, vit och ha jordgubbar på sig. En riktigt klassisk jordgubbstårta alltså, och det var precis vad årets midsommartårta blev. Och även om det kanske är lite så att säga "så dags" att tipsa om midsommartårta nu, så funkar den ju självklart bra som bara sommartårta när man tycker sig ha något extra att fira i sommar. Receptet kommer från Gokväll.

Ingredienser
Tårtbotten - om man inte vågar sig på att chansa på att lyckas skära snygga tårtbottnar själv kan man förstås köpa färdiga tortbottnar. Det gjorde vi.
4 st ägg
170 g strösocker (2 dl)
60 g vetemjöl (1 dl)
80 g potatismjöl (1 dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
Smör och ströbröd till formen

Vaniljkräm - det här rekommenderar jag dock att man gör själv. Hyfsat enkelt och sååå mycket godare än "pulverkräm".
60 g äggula (3 st)
85 g socker (1 dl)
25 g maizena (1/2 dl)
1/2 st vaniljstång
250 g mjölk (2 1/2 dl)
15 g smör (osaltat)

Garnering
50 g jordgubbssylt (1/2 dl)
600 g vispad grädde (6 dl)
1 ask jordgubbar

Gör så här
Tårtbotten (alternativt snitta upp förpackningen med färdigköpta bottnar)
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en rund form cirka 24 cm i diameter med löstagbar kant. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med en elvisp. Sikta i mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 25-30 min. Ta ut ur ugnen och låt botten kallna. Skär botten i 3 delar.

Vaniljkräm
Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke. Dela vaniljstång och skrapa ur kärnorna och lägg det i mjölken. Koka upp mjölk och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Vispa ner den varma mjölken i bunken, blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen. Koka under konstant omrörning upp blandningen tills den tjocknat till en kräm, sänk värmen och koka ytterligare 2 minuter. Häll över vaniljkrämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills smöret har smällt, plocka ur vaniljstången och låt svalna i kylen.

Montering
1. Stryk ett tunt lager med jordgubbssylt och grädde på botten nr 1.
2. Lägg på botten nr 2, stryk ut lagom tjockt lager med vaniljkräm.
3. Dela 4 jordgubbar i lagom stora bitar och lägg på vaniljkrämen, stryk på ett lager grädde.
4. Lägg på botten nr 3, stryk upp tårtan med grädde och dekorera med jordgubbar.

midsommartårta
jordgubbstårta
Tårtfat från ÖoB - fyndtips!

1 kommentar:

ylva sa...

Vackert! Den måste jag blogga om ;)
http://ylvafromsweden.wordpress.com/