söndag 13 mars 2011

Recept: Chokladbiskvier


Till botten:
200 gram mandelmassa, riven
2 äggvitor

Fyllning:
0,75 dl strösocker
0,5 dl vatten
3 äggulor
150 gram smör, rumsvarmt
50 gram mörk choklad, smält

Glasyr:
75 gram mörk choklad
20 gram kokosfett

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200 grader. Rör riven mandelmassa och äggvitor till en jämn smet. Forma runda platta kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Enligt receptet ska det bli ca 14 st, jag ville ha dem något mindre och fick några fler (note to self: nästa gång kan du göra dem ännu mindre!). Grädda ca 10 minuter. Lossa dem och låt dem kallna.

2. Koka vatten och socker till fyllningen till en simmig sockerlag som trådar sig. Vispa upp äggulorna, slå dem i den heta lagen och vispa kraftigt. Låt kallna.
Rör det rumsvarma smöret mjukt, tillsätt äggblandningen lite i taget och rör kraftigt. Rör till sist ner den smälta svalnande chokladen.

3. Bred krämen toppigt över kakorna (bred på undersidan av kakorna). Ställ dem i kylen (eller gärna frysen) att stelna. Smält choklad och kokosfett i en kastrull och värm till en slät glasyr. Doppa ovansidan av biskvierna i glasyren. Ställ kakorna på ett bakpapper. Ställ dem svalt.

De här biskvierna blev riktigt goda och var inte speciellt svåra att göra, även om det tog lite tid eftersom det skulle kallna mellan varven och på så sätt var en del olika moment. Chokladtoppingen smälte väldigt snabbt när de stod framme för servering, kanske kan kokosfettet uteslutas till nästa gång (har sett en del recept utan kokosfett också.

Inga kommentarer: