onsdag 18 januari 2006

"Snöstorm"

Sällan har man väl hört en norrlänning prata om en skånsk snöstorm utan ironi. Det är alltid skåningarna det är fel på, sommardäck, för dåligt förberedda, kan inte köra bil osv.
Därför blev jag lite smått förbluffad idag när jag hört flera stycken prata om "snöstorm". Visst, det har varit lite snö i luften o blåst har det väl också gjort, men det har inte lagt sig mer än 1 - max 2 centimeter här i stan. (Hur det är utanför stan vet jag förstås inte eftersom jag inte varit där, men de som sagt nåt om det har också varit i stan) Har varit flera bilar, lastbilar o bussar som kanat av vägen o krockat o haft sig. Och det säger jag ingenting om, för visst är det halt o besvärligt att köra, jag har själv varit ute med bil idag.

Men, min poäng är... Att norrlänningar ens kan nämna snöstorm idag, det gjorde mig förvånad. Jag trodde att de visste vad de pratade om, de har ju alltid gjort sken av det när Skåne kommit på tal iaf. Om det här är släkt med snöstorm, så skulle jag bra gärna vilja visa er en skånsk snöstorm! Jag vet att jag inte kan bevisa nåt utan att ni varit med om det, men jag lovar... det här är inte vad vi kallar snöstorm. Nu kommer jag väl att få "alla" norrlänningar på mig, men det bjuder jag på!
Dessutom vill jag minnas att fredagen innan nyårsafton också kallades för snöstorm, då vill jag bara påpeka att jag promenerade till hockeyn den kvällen - o det hade jag inte fått för mig att göra om det varit vad vi i Skåne kallar snöstorm. Bara så ni vet.
(Sen tvivlar jag inte en sekund på att det kan komma rejäla snöstormar här, men det är en annan femma o inte min poäng)

---

Mera Norrland i Svenska Dialektmysterier. Citerar Kattis o håller med om att "Fredrik Lindström är ett geni". Absolut. Han vet vad han pratar om. Framför allt tror jag att vi som kommer söderifrån känner igen ett o annat som vi var lite ovan vid innan vi flyttade hit, eller vad sägs om brunfläcken, förstlaxen, okommit, schvuu (imponerande av herr Lindström att hitta en stavning på det), gammkärring, ofarit, knövla, he, kallgrader, bakanför, hörves, ajtomat (nä det är ingen ond tomat utan en automat som menas), packethållare (trodde det var ett skämt första gången jag hörde det, men så var visst inte fallet - packet uttalas som i tennisracket) o andra konstigheter de hittar på här uppe.
Men nästa vecka ska han bege sig till Skåneland så då får jag väl min beskärda del också... =)
Rekommenderar www.svt.se/dialekter för extramaterial o flera roliga ord. Här kan ni börja läsa på för att förstå nästa veckas avsnitt bättre!!

---

Uträttat idag: kört (farit) iväg med fyra ikea-kassar pappersåtervinning o fått lite plats i förrådet igen, hämtat korten på OnOff, läst Topphälsa, lekt med Fritz, svurit över Fritz, steppat, sett Roomservice o Svenska Dialektmysterier. Letade även fram flyttkartongerna som jag lånade av Kattis när jag flyttade, tänkte lämna tillbaka dem men då var hon ohemma. Så det blev ofarit o får bli en annan gång när hon är oborta. Alltså ett outrättat ärende.
Nu skulle jag behöva gå o lägga mig för att vända tillbaka på dygnet men jag är otrött! Oflyt!

7 kommentarer:

Sara sa...

jasså du har hört norrlänningar kalla detta för snöstorm, det kan jag inte hålla med om iaf... Lite blåsigt men inte något mer, var ju mer blåst igår men inte snöstorm...
Kan ju säga att jag inte riktigt fattade alla de norrlänska orden där men men.... *hum*
Gå o lägg dig nu så du kan vända tillbaka på dygnet. Sov gott med dig!

Sara sa...

Japp det måste jag komma ihåg, påminn mig... =)

mamma sa...

Hejsan dottera min, här är fler som är osömniga. Tror dej on detta och snöstorm, tror bara skåningar vet vad en riktig sböstorm innebär. Ha de gott, kramar mamma

emma sa...

Dialketer är intressant =) Chockerande att jag tycker det va? Här är det inte snöstorm iafl, men iskallt! Man får hurves hela tiden! Hörves uttalas det inte i min värld, men jag kanske använder det annorlunda. Ha en bra kväll! //Emma

Engma sa...

Tjaba tjena! Jag har ju gått och blivit mellansvenne jag så jag håller på att frysa ihjäl både inne och ute... Ute är det -7 grader och det är ju SVINKALLT!!

Men men.. I Ö-vik kan det nog inte blåsa som det gör i Skåne heller... Hur mycket storm det än skulle bli. :) Det tar nog stopp i alla berg.

Heja för Fredrik Lindström iaf! :D

Maria:) sa...

Hoho! Kan bara hålla med... Visst har det ju "stormat" lite, eller BLÅST mycket rättare sagt, och lite snö har det ju också kommit men den har ju mest drivit runt, inga mängder som landat på backen inte... När det är snöstorm får man inte gå ut med "snökaran" (den där styr-skyffeln eller vad man ska säga), när det är SNÖSTORM så blåser karan bort! Eller så får man gräva fram den...

Anonymous sa...

Ha ha ha.... ohemma och ofarit... du lär dig måste jag säga. Jag vägrar dock börja säga oi. Då är det kört tror jag och man hittar aldrig tillbaka till södra Sverige och älskade Göteborg för min del.. Bara 2 dar kvar tills Fredrik kommer tillbaka.. jag som trodde vintern skulle bli tuff utan Tore... /Kattis