onsdag 25 januari 2006

Skåne a la Lindström

Jag kommer bli en vacker svan när jag blir stor! Det har herr Lindström lovat! =)

Skåningarnas dilemma. Östdanskarna som en gång mot sin vilja blev sydsvenskar, men fortfarande inte blivit fullt ut accepterade. Men ändå tillräckligt försvenskade för att inte längre höra ihop med Danmark. Många danskar tycker idag ironiskt nog att skånska är den mest svårbegripliga formen av svenska.
Ödet liknar den fula ankungens. Alla minns väl HC Andersens saga om ankungen som inte passade in, som var mycket fulare än alla andra, men som sen växte upp och blev en vacker svan. Den fula ankungen i Sverige, dvs Skåneland, är alltså egentligen en del av kontinenten, den verkligt praktfulla svanen i sammanhanget.


Så har han då gjort ett besök i vackra Skåneland också.
Intressant, men kanske inte fullt lika bra som förra veckans program i min mening.
Dock gillade jag slutklämmen, att Skåne är Sveriges fula ankunge... som inte riktigt passar in men blommar ut till en vacker svan lite mer anpassad till kontinenten. Så sant så sant.
Satt (låg) o tänkte på det hela programmet; folk brukar ju tycka att Skåne är danskt o att Sverige ska ge tillbaka Skåne o bla bla... What's the problem? Rädda för nåt som sticker ut? Det är väl en jättefördel att va närmre kontinenten, både geografiskt o mentalt. Kan det månne vara så att de är forrtrödna? Vilka fubbikar, det är ju bara glytted!
Varför vara som alla andra när det redan är så många som är det?

Och den här P1-skånskan. Why why why?? Det låter bara löjligt. Det låter ju som en parodi fast att det är verkligt. Lustigt. Ni som undrat över hur det kan komma sig att jag bott i Norrland över 4 år o fortfarande pratar sån skånska kan ju ta med det här i beräkningen, om jag försöker kommer jag i bästa (??) fall låta som P1-skånskan. Då är det väl ändå bättre med äkta vara?!

Nästa vecka ska vi hälsa på spissatrudarna tror jag visst! De brukar ju tocka si så det kan nog bli intressant! Haha!

Glosprov nästa vecka!

PS. Finns det inte gräddbullar i resten av Sverige?
(se klipp under Skåneprogrammet, "Ska vi ta o göra en trailer"?)

---

"Förgäves har jag försökt informera om att kinesiska kvinnor kan stå böjda och jobba på risfälten fram till åttonde månaden". Vad är det för fel på folk?! Blir man livegen bara för att man råkar spela bordtennis? Eller??
Klydderöv!

4 kommentarer:

Anna S sa...

Har läst igenom nu var ett tag sedan jag var här. Din blogg är ju riktigt bra! Själv ska jag lägga ner min helt. Har inte tid känns det som ska dock försöka uppdatera dagboken på lunar lite. Tyckte det var bra igår. Kul att se och mycket intressant om Skåneland. Det här med hur det har blivit försvenskat så pass att danskarna inte förstår men samtidigt har skåningarna behållt särdrag i språket bara för att visa att de har en annan kultur och tradition än övriga Sverige. Det är ju bara kul ju. Ha det bra nu har jag lagt dig i favoriter så att jag går in och tittar oftare. Kram

Marina sa...

Skit också.. MIssade programmet, jag skulle ju se det ju!

Prralin sa...

Repriserna går nu på lördag kl 00.10 och på söndag kl 14.00 på SVT2 för er som mot förmodan missade det! =)

Sara sa...

Tycker inte gårdagens program var lika bra som de innan. Inte så mycket roliga ord o sådär men men...
Nu funkar det här för mig igen också. Fattar inte vad det tagit åt den idag... jaja...