söndag 7 oktober 2012

Vörtbröd

Jag förstår att ni sitter där hemma framför datorn nu och undrar vad jag ätit till frukost idag. Blev det leverpastejsmacka med Huldas gurkor idag också? Nej, se för idag blev det nybakt vörtbröd. Säsongens första!

Förra julen lovade jag mig själv att det var okej att börja med julandet när jag kände för det, och inte vänta tills det så att säga är okej i almanackan. Så igår blev jag sugen på julmust - och köpte därför hem det. Egentligen är jag inte jätteförtjust i julmust (men gillar det ändå eftersom det smakar jul), så därför passade jag även på att göra det här brödet som har just julmust som en av sina ingredienser.

Brödet är enkelt, gott - och framför allt så doftar det underbart!

Så här gör man:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda 2 dl grovt rågmjöl, 1 dl rågkross, 4 dl vetemjöl, 4 msk vörtmix, 1 dl russin, 0,5 dl linfrön, 2 tsk bikarbonat och 1 tsk salt i en bunke. Rör ner 2,5 dl julmust, 2 dl filmjölk och 0,5 dl mörk sirap. Klicka ner den lösa smeten i en smord avlång bakform (ca 1,5 liter). Strö lite rågkross på toppen.
Grädda i nedre delen av ungen ca 1 timme. Stjälp upp och låt svalna under bakduk.

vörtbröd

8 kommentarer:

mormor sa...

Verkar jättegott. Ok att äta det när man känner för det.

Unknown sa...

Fint du lagt ingredienserna i bunken. Det ser jättegott ut.

Kattis sa...

Kan man få tag i vörtmix allaredan nu? I så fall tror jag minsann jag ska baka också... :)

Prralin sa...

Kattis - Jag hade vörtmix kvar i gömmorna sen i julas, men det borde väl gå att få tag på? Borde ju finnas fler än jag som tycker det är dags att sätta igång nu? :)

Suzan sa...

Ser jättegott ut!
Kolla gärna upp om du kan komma på bloggträffen den 27:e =)

Cecilia sa...

Tror du man kan byta ut russinen, jag gillar ju inte dem. Kanske valnötter, vad tror du? Är det för icke juligt då?

Prralin sa...

Suzan - Jag kan nog tyvärr inte den 27e, annars lät det trevligt!

Cecilia - Jag tror att valnötter är ett alldeles utmärkt substitut. Jag är inte så förtjust i russin i bröd egentligen, men det "hör liksom till". Tror att valnötter är godare! :)

mamma sa...

jag har precis bakat två bröd, väldigt gott o vilken doft! men mitt blev mycket mörkare än ditt bröd, jag fick ha personalen att hämta ännu inte upppackad julmust men vörtmix fanns inne i butiken