söndag 12 april 2009

Påsktårta

14-16 bitar
Tid: 1 timme
Ugn: 200 grader

Ingredienser

Tårtbottnar:
1 msk smör
2 msk ströbröd
4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 g smör, smält svalnat

Av erfarenhet vet jag att det funkar lika bra med färdigköpta tårtbottnar... Jag skulle vara duktig och göra allt från scratch, men man kan säga att tårtbottnarna inte blev så lyckade så det fick bli plan B från Ica istället.

Chokladmousse:
2 dl grädde
200 g mörk choklad, smält
2 ägg
1 dl socker

2 dl hallonsylt

Glasyr:
200 g mörk choklad
50 g smör
1 dl grädde

Garnering:
Marsipan, gul och röd karamellfärg


Tillagning:
Smörj och bröa en form med avtagbara kanter. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, kakao och smält smör. Blanda väl och häll i formen, grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Lossa kaka ur formen och låt svalna. Skiva kakan till tre bottnar.

Om kakan vid det här laget fortfarande är kladdkaka i mitten; kör till närmsta affär och köp färdiga tårtbottnar...

Vispa grädden till chokladmoussen och blanda med den smälta chokladen. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa äggvitorna till fast skum. (sluta ungefär när det börjar slå lågor ur elvispen...) Blanda försiktigt chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sist ner de vispade äggvitorna.

Bred sylten i ett tunt lager underst på den ena botten och sedan moussen ovanpå. Gör likadant på den andra botten och lägg på locket.

Smält chokladen till glasyren och blanda ner smör och grädde. Bred över tårtan och ställ den kallt, gärna över natten.

Garnera tårtan med påskiga marsipanfigurer. Tips på hur man gör marsipankycklingar steg för steg.

Inga kommentarer: