onsdag 24 juni 2009

Sommarvärme och snabbdiagnos

Vilket härligt väder idag!

Det var tydligen det redan igår, men då hann jag inte sticka näsan utanför dörren på hela dagen så det märkte jag inget av... men idag är det iaf riktigt härlig sommarvärme!

Jag fick en "akuttid" på vårdcentralen i eftermiddags för att kolla pigmentfläckarna. Farbror doktor Mohammed tittade på mig och efter mindre än en minut hade han bestämt sig för att jag har "en sorts vitiligo". Mer än så var han inte sugen på att utveckla det hela, utan öppnade i princip dörren för mig att gå ut igen efter två minuter.

Samtalet utspelade sig ungefär såhär:

Doktorn: Det är en sorts vitiligo.
Jag: Ger doktorn en menande blick som undrar om han kan utveckla det hela.
Doktorn: Det är en sorts vitiligo.
Jag: Jo, jag hör att du säger det. Vad är det som gör att du vet att det är vitiligo, och inget annat?
Doktorn: Det är en sorts vitiligo.

Typ.

Ja han sa kanske några mer ord, men inte var det mycket. Om jag inte vetat något alls om vitiligo (vilket han ju inte visste att jag visste) så hade jag kanske velat veta lite vad det kan bero på, varför man fått det, om det är något man kan göra åt det, om man behöver vara försiktig med solen eller om det är något annat man ska tänka på. Allt detta frågade jag honom, men han hade inget vettigt att svara.

Jag är inte helt säker på att jag litar 100% på honom kan jag säga. Jag kan absolut köpa att jag har vitiligo, om än i så fall en form av fläckar som jag inte sett i vitiligo-sammanhang tidigare, och dessutom är de inte heller kritvita, vilket i princip alla "beskrivningar" av vitiligo säger (jämfört med ställen som inte fått nån sol alls där jag verkligen är vit, så är fläckarna snarare ljusbruna). Men jag köper inte riktigt att han bara ger en diagnos utan att kunna, eller vilja, utveckla det mer.

Nåja, det får väl bli ännu ett projekt att forska närmare i när jag blir arbetslös och har gott om tid... :)


Läs även andra bloggares åsikter om ,

4 kommentarer:

Maria sa...

Jag har hört något om en typ av svamp (?) man kan få i huden som kan ge liknande uttryck... Någon som frågade i en spalt typ, och som inte heller hade de vit-vita fläckar som annars är karakteristiska. Att duscha med apotekets Fungoral i någon vecka blev rådet då. Kanske värt att kolla upp?

Prralin sa...

Maria - Japp det är precis det som var min egen teori... och även om farbror doktor Mohammed inte alls var inne på min linje, så tänker jag prova det. Det kan väl knappast bli värre?! :)

Otilias form sa...

Otroligt dåligt av läkaren att inte förklara avd det innebär mm...

Prralin sa...

Otilia - Ja jag håller med. Jag har visserligen väldigt liten erfarenhet från sjukvård och allt vad det innebär, men det känns väldigt oseriöst att ha blivit "diagnostiserad" på 30 sek och inte få veta något mer än så.