lördag 13 juni 2009

Två saker att kolla upp

Semestern har, förutom behaglig avkoppling och en skön solbränna, gett mig två saker på to do-listan. Två saker som jag tror det är hög tid att prioritera upp på toppen av denna never ending-lista...


1. Kolla upp vad mina pigmentfläckar beror på.
Låren och hela magen blir alldeles fläckiga när jag solar, det ser ärligt talat förj*ligt ut. Men som tur är är det bara just magen och låren som blir fläckiga, resten får en hyfsat schysst solbränna, så jag får väl helt enkelt bara försöka låta bli att springa på stan i bikini (vilket jag nog bör kunna klara av att avstå). :)

Jag minns inte exakt när fläckandet började, men det var några år sen iaf (märker ju bara av det på sommaren när jag solar, så mellan varven hinner man förtränga).
Efter lite googling så har jag en teori om vad det kan vara, och bäst av allt - en möjlig lösning på hur man kan behandla fläckarna - men det är väl bäst att låta någon som förstår sig på saken kolla på det.

Min syster har vitiligo, men dessa fläckar ter sig inte alls på samma sätt, så jag hoppas - och tror - inte att det är det.
Utan istället nåt annat spännande...


2. Kolla upp min (eventuella?) laktosintolerans.
Utan att ha fått det bekräftat från nån förståsigpåare så har jag länge vetat med mig att jag har varit lite känslig för laktos. Jag har mest märkt av det, eller tänkt på det, när jag ätit glass i allmänhet, och mjukglass i synnerhet.
Men på senare tid tycker jag det blivit värre, eller så har jag börjat fundera på det mer (?). Jag har inga belägg för att det är laktosen som är problemet, men det ligger nära till hands att tro det. Det är sällan min mage känner sig helt pigg och glad.

Under veckans sju dagar på Kreta mådde jag finfint de första två dagarna, men sen har jag mått halvdåligt resten av tiden. Eftersom maten som vi ätit verkat väldigt fräsch och bra, och jag inte har ätit några konstigheter som egentligen borde få magen att må dåligt, provade jag att avstå uppenbara mjölkprodukter (tex den gudomliga tsatsikin, fetaosten osv - jättekul att vara i Grekland och inte äta detta, verkligen...) och tyckte mig då må lite bättre. Men det kan säkert lika gärna ha varit nåt annat, värmen, flygresan, whatever.
Hur som helst tycker jag att det verkar lägligt att kolla upp saken, en gång för alla.


Så, på måndag är det alltså jag som ringer farbror doktorn (eller rättare sagt tant vårdcentral) och framför mina frågor. Om tanten sen tycker som jag är en annan sak, men denna gången lovar jag att det är akut om hon undrar. Don't mess with me no more!

5 kommentarer:

Lillstrumpa sa...

Var hos tant doktorn för ungefär ett år sedan då jag i flera år besvärats av magproblem och misstänkte laktos- eller (ve och fasa!) glutenintolerans. Tant doktorn tyckte det var bra att jag kom in och tog en sjuhelsickes massa blodprover för att kolla vad det kunde bero på. (Lika bra att testa för allt - även Crohns sjukdom och magcancer - när man ändå håller på, liksom...) Alla provsvar kom tillbaka negativa, jag var alltså frisk som en nötkärna, och doktorn gratulerade mig till friskheten men beklagade att det bara är att leva med den "nervösa mage" som jag alltså numer är diagnostiserad med. Har blivit mycket bättre i magen på sista tiden och tror att det beror på att jag slutat äta äpplen. (Åt ett om dagen förut men har slutat helt p.g.a. andra reaktioner på dem.)

Anonym sa...

jag får oxå såna fläckar på somm aren när jag solar, då använder jag fungoralschampo 5min varje dag i en vecka sen solar jag gärnet efter det för å få tillbaks pigmentet i huden sen e det borta :) du köper det på apoteket,

lycka till

Prralin sa...

Anonym - Det är det som är min egen teori också, jag har smort in mig med Selsun ett par gånger, så nu väntar jag bara på en ledig dag med sol så jag kan grilla fläckarna lite och se om det hjälpt! :)

Anonym sa...

Hej! kan vara laktosintolerans. Gå gärna in på http://laktosfriglass.bloggagratis.se MVH Eva

Anonym sa...

Hej!! Har likadant googlade o hittade till dig, om du ser detta får du gärna Maila om du hittade vad det berodde på, tack!! Mvh Sanna ruffe4@hotmail.com