tisdag 26 oktober 2010

Basal Kroppskännedom

Idag har jag för första gången kommit i kontakt med "Basal Kroppskännedom". I somras blev jag rekommenderad att ta kontakt med en sjukgymnast som jobbade med just detta, men hon verkade vara väldigt populär eftersom jag inte kunde få en tid förrän efter drygt 2 månaders väntan, dvs idag. Jag kan inte riktigt uttala mig redan efter första besöket, men det finns nog en hel del vettiga saker att öva på. Någon som har erfarenhet av detta?

Wikipedia beskrivs Basal Kroppskännedom såhär, och mer finns att läsa på hemsidan Institutet för Basal Kroppskännedom:

Basal kroppskännedom är en arbetsform inom sjukgymnastik som integrerar västerländsk rörelsetradition och biomedicinsk kunskap med den österländska rörelsetraditionen tai-chi och zen-meditation.

Metoden utvecklades ursprungligen i Frankrike. I första hand av mimartisten Jacques Dropsy men även Franqoise Mezieres och Therese Bertherat har aktivt deltagit i utvecklingen. Traditionen har förts vidare från Frankrike till Sverige av bland andra Birgitta Rudberg, lektor i pedagogik, samt av sjukgymnasten Gertrud Roxendal. I Sverige ges utbildningar i basal kroppskännedom i fyra steg av Institutet för basal kroppskännedom. Birgitta Rudbergs bok "Aktiv avspänning - ett sätt att leva" samt Gertrud Roxendals bok "Levande människa" är två grundläggande källor på svenska för den som vill skaffa kunskap om metoden.

Träningen ska leda till ökat kroppsmedvetande och ge en balanserad hållning, ett avspänt och välkoordinerat rörelsemönster samt en naturlig integration mellan andning och rörelse. Träningen är tänkt att stimulera till reflektion över invanda mönster och att ge övning i mental närvaro. Genom fördjupad erfarenhet av övningarna stimuleras den egna viljan till förändring och möjligheterna att upptäcka de egna kroppsliga och mentala resurserna.

Enligt Institutet för basal kroppskännedom ger metoden god effekt vid exempelvis spännings- och belastningsbesvär, psykiska besvär och stressrelaterade besvär.

Inga kommentarer: