fredag 27 maj 2011

Myers-Briggs Type Indicator - MBTI

Igår eftermiddag gjorde jag ett MBTI "personlighetstest" som min arbetsgivares "Kompetens & Karriär"-avdelning ordnade. Testet bestod av 88 frågor med två olika svarsalternativ där man skulle kryssa för det som man föredrog. Till de här frågorna finns det förstås inga svar som är "rätt" eller "fel", utan svaren är tänkta att hjälpa dig att bättre förstå hur du brukar se på saker och hur du fattar beslut. Att förstå dina egna och andra människors preferenser kan hjälpa dig att identifiera dina speciella styrkor. Det kan också ge dig insikt i vilket slags arbete du kanske skulle trivas med och vara bra på och hur du förhåller dig till människor med preferenser olika dina egna.
 

Resultatet av hur man svarat på dessa frågor leder fram till en "bokstavskombination" och jag är då tydligen en ISFJ-profil enligt MBTI. ISFJ-typerna beskrivs som tysta, vänliga, ansvarsfulla och samvetsgranna. Hängivna och stabila när det gäller att utföra sina plikter. Noggranna, omsorgsfulla och precisa. Har svårt för sådant som inte ter sig meningsfullt för dem. Lojala, omtänksamma, lägger märke till och kommer ihåg detaljer. Bryr sig om människor som är viktiga för dem, bryr sig om vad andra säger. Strävar efter att skapa en ordnad och harmonisk omgivning hemma och på jobbet. Konfrontationer gör dem illa tills mods och de kan sträcka sig långt för att sammanjämka andra. Har stor respekt för traditioner och är ofta mycket serviceinriktade. Kan bli irriterade på teammedlemmar som visar bristande respekt för andra genom att tex komma för sent eller vara oförberedda...

Det är ganska många "check!" som jag kan skriva under på rakt av, och jag blev inte speciellt förvånad när jag såg resultatet. Men det är förstås viktigt att påpeka än en gång att det inte är svart eller vitt. Eller rätt eller fel. Men ganska intressant.


* * * * * * *

Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) bygger på vetenskaplig grund och är som en av världens mest använda personlighetstest också väl utprovat. En av anledningarna till att MBTI har rönt sådan framgång är att testet inte är värderande. Resultatet visar alltså inte vad hos personen som är bra och dåligt utan redogör helt enkelt för individens läggning, preferenser och naturliga talanger.

MTBI fokuserar på fyra huvudområden för att beskriva de personliga egenskaperna:

Hur vi inspireras och finner energi: inifrån (I) – utifrån (E)
Vilken typ av information som intresserar oss: saklig (S) – fantasifull (N)
Hur vi fattar beslut: hjärna (T) – hjärta (F)
Vilken livsstil vi föredrar: planering (J) – spontanitet (S)

Huvudområdena utgörs av bipolära skalor där den ena polen alltid dominerar över den andra. Varje person definieras alltså antingen att hämta mest energi utifrån eller inifrån och får således ett I eller ett E som första beteckning. När samtliga områden undersökts blir resultatet en kombination av 4 bokstäver för varje individ.


På var och en av de fyra skalorna använder alla människor den ena eller den andra preferensen vid olika tillfällen, men inte båda samtidigt och inte med lika stor tillförsikt. Relationen mellan de fyra funktionerna har stor betydelse för dynamiken i personligheten. I kombination med preferenserna på attitydskalorna (energi/uppmärksamhet och livsstil) samspelar funktionerna på ett alldeles speciellt sätt för varje preferensprofil.

2 kommentarer:

mamma sa...

det lät verkligen som du, man brukar ju alltid få nån typ av aha eller igenkänning av liknande tester

mormor sa...

Det var verkligen du i ett nötskal. Har aldrig sett så många egenskaper stämma in på någon förut.