söndag 15 maj 2011

Recept: Foccaccia i långpanna


Ingredienser:
50 gram jäst
6 dl mjölk
1,5 tsk salt
0,5 dl olivolja
4 dl durumvetemjöl
1 liter vetemjöl
Olivolja att pensla foccacian och långpannan med

Att strö över foccaccian:
Gourmetsalt
Torkad eller färsk rosmarin
Soltorkade tomater, goda oliver, fetaost

Gör såhär:
Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
Jäs foccaciadegen i 40 minuter under bakdduk.
Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt jäsa övertäckt med duk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
Sätt ugnen på 200 grader.
Baka foccacian i nedre ugnen i ca 25 minuter tills den fått fin färg.

Till nästa gång ska jag tänka på att vara lite mer generös med salt, rosmarin och goda grejer att trycka i brödet.

Inga kommentarer: