måndag 27 augusti 2012

Fågelbad i betong

I början av sommaren hade vi lite pysselstuga hos pappa och gjorde rabarberbladsformade fågelbad i betong. Vi följde den här beskrivningen och det var faktiskt inte speciellt svårt och blev himla bra om jag får säga det själv. Det svåraste var att få loss bladet från betongen när det stelnat. Men med hjälp av pincett och tålamod så gick det till slut. Skam den som ger sig. Tips på kul pyssel!

Det här behöver du:
En pappa med betongblandare
Rabarberblad
Finbetong
Spann eller hink, beroende på vad du kallar det
Ev plasthandskar
En hög med sand
En mindre murslev eller spatel

Gör såhär:
1. Förbered gjutningen. Lägg ut en sandhög och forma den till en kulle. Kullen ska vara så pass stor att ditt blad kan bli till en mjuk skålform. Blanda finbetong och vatten successivt och rör hela tiden i smeten. Till ett stort rabarberblad går det åt cirka 2 liter finbetong blandat med 4 deciliter vatten. Den slutliga konsistensen ska vara som en ganska lös men smidig gröt.

2. Lägg bladet över sandhögen med den ådriga nervsidan upp. Skär av stjälken så nära bladet som möjligt. För att få en bra skålform på ditt fågelbad behöver du troligen skarva till en bit av ett annat blad att lappa över glipan vid skaftet med. Skär till en bit av spetsen på ett rabarberblad och lägg biten över så det ”håller ihop” det stora bladet till en fin form att fylla vatten i.

3. Klicka ut betongblandningen och släta ut med spateln. Börja i mitten och stryk ut mot kanterna. Se till att betongblandningen kommer in mellan bladvecken. Klappa gärna på ytan så går betongblandningen in i bladstrukturen ordentligt. Använd fingertopparna när du slätar ut gjutblandningen utmed bladkanten. Då får du en fin ytterkant och bladets karaktär kommer tydligt fram i slutresultatet.

4. Bygg på av bladningen tills du har fått en tjocklek på cirka 1 centimeter över de kraftigaste nervtrådarna. Avsluta gjutningen med att platta till betongen på toppen av formen så får ditt fågelbad en stadig botten att stå på när formen har stelnat och du vänder upp fågelbadet. Låt därefter gjutningen torka minst 2 dygn. För mindre blad räcker det med ett dygns torktid. Täck gärna gjutningen med exempelvis en trälåda och lägg en vattentät plast över så riskerar du inte att fågelbadet utsetts för regn under torktiden.

5. Vänd på bladet när det har torkat. Var extra försiktig när du tar i kanterna. Dra försiktigt loss rabarberbladet från betongen. Använd kniv eller mejsel och pilla loss bladet i ådringarna. Om du vill få extra fina kanter på ditt fågelbad kan du slipa kanterna försiktigt med slippapper eller en elektrisk sliprondell.

Ett betongblad som du har gjutit med finbetong klarar att stå ute året om. Det spricker inte av is och kyla. Lacka eller färga efter tycke och smak. Lacken gör att det håller vatten bättre och inte suger åt sig så mycket.

fågelbad i betong

2 kommentarer:

mamma sa...

ditt stora blad som finns i stugan och plus rosorna e så fina att jag tänkte försöka mej på lite gjutning, om inte jag fixar det kan jag väl fråga dej som har erfarenhet

Anna sa...

Tycker den andra bilden säger så mycket. Det är aldrig för sent att leka med sina barn i sandlådan... ;-)