fredag 12 januari 2007

Köttfärs- och sparrispaj

On demand kommer här receptet på köttfärs- och sparrispajen. Det är utklippt från Aftonbladet för ett bra tag sedan och klassades där som "dagens smala", näringsvädre 601 kcal för den intresserade.

Köttfärs- och sparrispaj
Tid: 60 minuter, 4 pers

Pajdegen:
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl grahamsmjöl
50 g margarin
0,8 dl kesella, 1 procent fett
2 msk riktigt kallt vatten

Fyllningen:
400 g mager nötfärs
100 g finhackad gul lök
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk margarin

Sparrissåsen:
1 msk margarin
2 msk vetemjöl
2 dl mellanmjölk
1 dl spad från sparrisen
Salt
Peppar
110 g burksparris utan lag
4 cocktailtomater i skivor
50 g riven färsk parmesan

Så här gör du:
1. Börja med pajskalet: Kör vetemjöl, grahamsmjöl, margarin och kesella i en matberedare. Tillsätt vattnet och kör till en deg. Det tar bara några sekunder.
2. Tryck ut degen i en smord pajform. Ställ pajformen kallt i 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Grädda pajskalet i 10 minuter, det ska få lite färg.
5. Stek under tiden köttfärs, lök och vitlök i margarin i en stekpanna. Stek det gärna i två omgångar så att färsen får fin färg. Salta och peppra.
6. Sparrissåsen: Smält margarinet i en kastrull. Rör ner mjölet. Rör med en trägaffel.
7. Späd med mjölk och sparris-spad. Salta och peppra. Låt såsen koka i 5 minuter.
8. Lägg köttfärs och lök i det gräddade pajskalet. Bred på såsen.
9. Lägg sparrisstänger och tomatskivor i ett vackert mönster ovanpå. Strö på riven ost.
10. Gratinera pajen i 250 grader tills osten fått fin färg. Servera pajen med sallad.

Svårt att misslyckas! Mums!

2 kommentarer:

Sara sa...

Mmm, det lät gott. Nu blev jag hungrig igen ju.

Engma sa...

Tack!!