söndag 12 februari 2012

4good-kväll: A Brand New You!



Nytt år. Nya vanor. Nytt liv. A Brand New You!

Vad lovar du dig själv inför ett nytt år? Att träna, sova, älska och skratta mer? Att tänka helt nytt eller kanske bara lite annorlunda? All förändring börjar med dina tankar, tänker vi på 4good. Så, kom, peppas till nytänk och mer driv av en av Sveriges mesta äventyrare Renata Chlumska, coachas till mer coolhet av mindfulness-experten Cecilia Åkesdotter och hitta mod till förändring hos karriärhopparen och stå upparen Hasse Brontén. 
 
Så där såg förutsättningarna för onsdagens 4good-kväll ut. Jag hade lockat med mig tre st 4good-rookiesar på denna kvällen, så jag kände lite press att de inte skulle bli besvikna. Men det tror jag inte att de blev. :)
 
Cecilia Åkesdotter inledde kvällen med att prata om Mindfulness. Ett ämne som fortfarande är lite "flummigt" för mig, även om jag både gick kurs, lyssnade på skivor/övningar och försökte praktisera det under min sjukskrivning för ett och ett halvt år sen. Men eftersom jag är en typisk multitasker som är väldigt dålig på att vara just i nuet, så är jag också lite fascinerad av det. Vill lära mig mer. Tyvärr måste jag säga att Cecilia var lite väl flummig för min smak, och jag upplevde det som att hon hade lite svårt att hålla en röd tråd i sitt föredrag. Eller så var det bara jag som inte hittade den. Jag fick inte riktigt ihop hennes historia, men kanske hade det varit bättre om man fått höra henne en helkväll så hon fick mer tid på sig. Vi klickade hursomhelst inte riktigt, hon och jag. Men jag är fortfarande nyfiken på mindfulness, så hon avskräckte mig åtminstone inte... :)
 
Näst på tur var Hasse Brontén, som började med att säga att det kändes ovant för honom att gå på scenen utan att han skulle vara rolig, utan att han faktiskt skulle hålla ett seriöst föredrag. Fast rolig, det var han förstås ändå. Det är ganska tydligt att det ligger i hans natur. Intressant resa från polis, säpo, långsamt uttråkande statligt arbete där kollegorna åkte hem och hängde tvätt på arbetstid (hög igenkänningsfaktor på den!) till sitt nuvarande yrke som stå upp-komiker. Han pratade om det där med att bestämma sig, och få det att hända. Vi har ju en tendens att vilja sluta röka/snusa/äta godis/börja träna etc, men att vi alltid ska göra det på en måndag. Sen. Men så dumt det är att fortsätta röka tills att man ska sluta. Har man bestämt sig då? En annan sak jag tar med mig från hans föredrag är att ställa sig frågan "Trivs jag?". Och att våga lyssna på svaret.
 
Sist ut, efter mingel och vin i pausen, var Renata Chlumska. För många kvällens höjdpunkt. Själv visste jag inte riktigt om jag skulle kunna identifiera mig med henne, jag är ju inte direkt den äventyrliga typen. Men oj, vilken otroligt proffsig och inspirerande föreläsare hon är! Helt omöjligt att inte dras med av hennes energi. Och hennes strapatser till Himalaya och på cykel och kajak runt hela USA är ju onekligen fascinerande att lyssna till. Vilka enorma förberedelser som ligger bakom, vilken beslutsamhet. Hon poängterade att huvudet är den viktigaste muskeln att träna, att det är inte hennes biceps eller benmuskler som tagit henne runt. Och om hon kan lyckas ta sig runt USA på cykel och kajak och vara borta 1,5 år, så kanske jag borde klara av att vara sockerfri ett par dagar? Eller ta mig till Friskis två gånger i veckan? 
 
Kvällen avslutades med att Renata fick en kram av en i vårt sällskap, så jag tolkar det som att kvällen fick godkänt. Till tonerna av I gotta feeling (Tonight's gonna be a good night) gick vi därifrån med ett stort leende på läpparna och kände oss nog alla en halvmeter längre. Tack 4good, för ännu en härlig inspirationskväll - vi ser redan fram emot nästa!
 
Bilder lånade från 4goods facebooksida.

2 kommentarer:

Maria sa...

Hihihi javisst var det supernice!! Petra du skriver så bra, du borde skriva reportage i nån tidning! Om resor kanske, både yttre och inre ;-D

Prralin sa...

Tack sötis!