torsdag 16 september 2010

Yoga & Mindfulness

För fem veckor sen anmälde jag mig till en Yoga & Mindfulness-kurs via ABF i Malmö. Jag hade blivit rekommenderad att prova Mindfulness av både min företagsläkare och av en bekant. Och när man är mitt inne i en yrselbubbla som man inte vill något hellre än att komma ur är man ganska öppen för förslag har jag märkt.



Mindfulness är typiskt något som jag skulle kunna läsa om, tycka verka intressant och lova mig själv att "prova framöver" (jag skulle säkert även köpt en bok eller CD att ställa i bokhyllan, för framtida bruk...). Men det där "framöver" har en tendens att aldrig komma. Jag är pinsamt dålig på att ta mig tid för dylika saker. Eller rättare sagt, jag var väldigt dålig på det. För tillfället är jag ganska bra på det, och jag jobbar på att ta detta med mig in i framtiden också.



Ikväll var det den tionde och sista gången på kursen. Jag är lite missnöjd med just Mindfulness-delen av kursen. Det var ju det jag var intresserad av och ville lära mig mer om och framför allt lära mig använda. Vi har gjort lite "Mindfulness-andning" och "Mindfulness-meditation", men jag känner inte att jag har fått speciellt mycket på fötter om detta. Det är visserligen väldigt skönt (och säkert välbehövligt) att "bara sitta och andas", men jag har inte riktigt fått kläm på var Mindfulness:en kommer in i bilden.



Däremot så har Yoga-delen av kursen lärt mig en hel del. Jag har gått på yoga ett par gånger tidigare (regelbundet om man räknar ungefär en gång om året som regelbundet), men aldrig riktigt blivit tillräckligt intresserad för att "komma in i det". Jag har helt enkelt inte förstått tjusningen med det. Om jag ska gå till gymmet och träna så vill jag bli "konditionstrött" och har därför helt enkelt prioriterat bort yogan från träningsschemat.



Nu har jag under fem veckor gjort 90 min yoga två gånger i veckan. Jag har uppskattat den avkoppling och avslappning det gett mig, både fysiskt och mentalt. Jag har fått lära mig grundpositionerna i lugnt tempo, och jag känner att jag har "lärt" mig yoga. I alla fall lite grann. Men det är nu som utmaningen börjar. Nu är kursen slut och nu är det upp till mig själv att delta i yoga-passen på gymmet. Jag skulle inte vilja påstå att jag har blivit yoga-frälst, men jag tror att jag förstått att det är nyttigt för mig. Både fysiskt och mentalt.

Inga kommentarer: