lördag 2 maj 2009

Så överlever du i en utåtriktad värld

Artikel kopierad från IForm nummer 5 2009, av Camilla Victoria Marcinkowski.


8 fördelar med att vara introvert
1. Du är bra på att samarbeta - särskilt om ni bara är två i gruppen.
2. Du är bra på att bygga långa vänskapsrelationer - dina vänner kan lita på dig.
3. Du är självständig.
4. Du är bra på att koncentrera dig.
5. Du reflekterar mycket över dig själv.
6. Du är ansvarsfull.
7. Du är kreativ och får många idéer.
8. Du har bra analytisk förmåga.

10 missförstånd om introverta
1. De är tråkiga.
2. De är ovänliga.
3. De är riktiga nördar.
4. De saknar social förmåga.
5. De vill inte prata med andra.
6. De tycker inte om andra.
7. De är svåra att få kontakt med.
8. De är ensamma.
9. De är blyga.
10. De vill helst vara i fred.


Laddar du bäst när du är ensam?

Det kan vara svårt att vara introvert i en värld där den som ställer sig upp och talar och engagerar sig i andra människor blir belönad. Men är du inåtvänd - eller introvert - behöver du inte misströsta. Enligt experter har du många styrkor som du kan lära dig att använda ännu bättre.

Under många år tvingade hon sig själv att ställa upp varje gång någon uppmanade henne att vara mer social. "Det är bara jag som är konstig när jag inte vill vara med. Jag behöver ju träffa nya människor", tänkte Pernille Mikkelsen, när hon ännu en gång var på hemväg från ett möte, en middag eller en fest efter att ha använt all sin energi på att prata med andra.
- Jag vet att många uppfattade mig som snobb eller annorlunda. Men fysiskt suger det musten ur mig att befinna mig i sociala sammanhang. Det handlar inte om att jag inte tycker om människor - jag trivs jättebra med att träffa bara en väninna och prata - utan om att jag är extremt introvert, berättar den 43-åriga kvinnan som började misstänka att hon led av social fobi, depression eller någon annan psykisk sjukdom, innan hon började läsa om introverta människor.
- Nu har jag kommit fram till att det inte är något fel på mig och att många känner på samma sätt. Introverta människor stämplas bara som märkliga eller sjuka för att den värld vi lever i är så utpräglat extrovert, säger hon.


Hitta dina styrkor
Att introverta människor absolut inte är sjuka, utan tvärtemot har många styrkor jämfört med extroverta (utåtriktade), berättar psykologen och författaren Marti Laney, som själv är introvert och under många år skrivit böcker i ämnet.

- De flesta introverta känner att det är något fel på dem. Det beror på att samhället belönar extroverta personlighetsdrag, till exempel att man är utåtriktad, bra på att ta beslut och handlingskraftig, säger Marti Laney. Hon beslutade sig för att skriva en bok om fördelarna med att vara introvert eftersom många av hennes klienter på psykologkliniken kom för att få en svag självkänsla stärkt, och den hade de fått genom att vara introverta utan att veta om det.

- Jag tror att det är viktigt både för att stärka introvertas och extrovertas självkännedom, att båda grupperna förstår varandras särskiljande drag, säger Marti Laney.

Det första steget är alltså att inse vem man är. Extroverta personer älskar ofta att vara i händelsernas centrum. De riktar sin energi mot världen, det är där de laddar upp för att komma igen. En extrovert person trivs med att ha många kontakter, har lätt för att prata med främlingar och är relativt öppen kring vad han eller hon tänker och tycker. Extroverta tänker medan de pratar.

Motsatt hämtar introverta människor sin energi från sitt inre liv av tankar, reflektioner och beslut. För många människor på en gång stör introverta människor som fördrar samtal på djupet med en person i taget. Den introverta tänker innan hon svarar, och tycker inte om att bli avbruten. I grupper kan introverta vara bra iakttagare och bidra med träffande anmärkningar och torr humor. Sociala aktiviteter kan dränera introverta på all energi - även om de har roligt.


Svårt med kontorslandskap
Även om man kommer fram till att man är introvert kan det kännas som en belastning att vara tillbakadragen, att föredra mindre sammankomster framför stora fester och hålla det sociala livet på sparlåga. Även på arbetsplatsen kan introverta ha det svårt, anser psykolog Hanne Rude, som har intresserat sig för introverta människor i öppna kontorslandskap.
- För introverta kan öppna landskap vara jättejobbiga. Det kan kosta dem mycket energi, säger Hanne Rude, som rekommenderar introverta att välja en plats i ett hörn av kontoret.
- Det är viktigt att kollegor och chefer är införstådda med att vederbörande inte frånsäger sig gemenskapen utan bara vill ha lugn och ro, säger psykologen, som tillägger att det kan krävas en "återuppladdning", när introverta har varit aktiva socialt.
Företagspsykologer pekar på att den ökande användningen av personlighetstester gör att det kommer en ökande förståelse för introverta på arbetsplatsen. Därför är det hög tid att introverta blir stolta över sina styrkor, såväl i yrkeslivet som privat. På arbetsplatsen är introverta ofta bra på att samarbeta två och två, flexibla, självständiga, djupt koncentrerade, kreativa, analytiska och flitiga. Privat är de eftertänksamma, bra på att skapa långvariga vänskapsrelationer och bra lyssnare. Därmed inte sagt att man som introvert inte kan - och i vissa situationer måste - träna sina extroverta förmågor. På samma sätt som en vänsterhänt kan lära sig att skriva sitt namn med höger hand, kan en introvert att lära sig delta i extroverta aktiviteter.
Det viktiga enligt psykologer är att man som introvert förbereder sig. Man måste till exempel träna sig på några ämnen som man kan småprata kring, avsätta begränsad tid för att delta i sociala sammanhang och se till att man får god tid på sig att ladda batterierna efteråt.

För Pernille Mikkelsen har påtvingad socialisering inte fungerat. Så nu har hon beslutat sig för att vara trognare mot sin introverta natur.
- Jag kommer aldrig att gå med i klubbar eller föreningar, bara för att andra uppmanar mig att göra det. Jag träffar tillräckligt med människor genom mitt arbete och ju längre tid det tar att lära känna människor, desto bättre tycker jag att det är, säger Pernille, som har hittat sitt lugn och sin styrka i att hon "bara" är introvert.


Gör det bästa av din introverta läggning
Generellt:
- Ta korta pauser innan du blir trött.
- Skriv in pauser i din kalender.
- Tillbringa tid ute varje dag. Ta en promenad, gå ut i trädgården eller placera en naturbild på skrivbordet.
- Innan du ska iväg på ett evenemang bör du ha tid för dig själv.
- Påminn dig själv om att det är helt okej att vara introvert.

På arbetet:
- Om du inte säger något på mötena kan du istället skriva något till dina kollegor eller chefen efter mötet.
- Säg till chefen att du måste tänka innan du kan diskutera ett ärende.
- Tacka om någon berömmer dig.
- Involvera dig genom att komma tidigt till möten eller stanna efteråt och städa.
- Hälsa på folk, le och säg tack när någon har gjort en presentation.

I sociala sammanhang:
- Välj vilka saker du ska tacka ja till.
- Påminn dig själv om att du kan känna dig överväldigad vid sociala evenemang och att det är okej.
- Håll dig i kulisserna och iaktta innan du ger dig in i festligheterna.
- Bestäm i förväg hur länge du ska stanna. Du kan alltid stanna längre om du känner dig redo för det.
- Välj ett uppseendeväckande smycke (eller slips) som kan medverka till att bryta isen.



Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 kommentarer:

Dessi sa...

Vilken jätteintressant artikel! Tack för att du skrev ner den och publicerade den här i bloggen :) Jag känner igen mig väldigt mycket och tror ibland att det är något fel på mig, nu förstår jag att det är helt OK! :) TACK!

Henke sa...

Mycket intressant! Känner igen mig i allt som står egentligen. Jag har alltid varit introvert och har ofta "krockat" med extroverta kompisar. Det är helt enkelt inte socialt accepterat att neka en fest för att sitta hemma i soffan och kolla på hockey, för mig är det en självklarhet. :)

Mina grupparbeten på högskolan har gått så mycket bättre där vi varit 2och2 istället för flera, där jag kan få en syl i vädret. Jag vill gärna analysera en stund innan jag talar eller arbetar, det finns inte tid för det när det är för många i gruppen och en eller flera är extroverta. :) Men slutresultatet talar sitt tydliga språk, 1-0 till introverta! :D

Oj va långt det blev..

Prralin sa...

Dessi - Ibland behövs det en liten "väckarklocka" för att upptäcka det man egentligen redan visste, men som man inte riktigt visste att man visste. Inget är rätt eller fel, men ibland kan det bli lättare att förstå.

Henke - Visst är det märkligt? Att supa och bära sig åt (okej, man kan ju gå ut och parta utan att leva rövare också) är liksom normen, men att vilja umgås under mer stillsamma förhållanden eller behöva tid för sig själv ses som nånting konstigt?

Jag känner också igen det där med att "få en syl i vädret", jag har ofta gärna och mycket att komma med i diskussioner - men inte om jag blir "nedtryckt" av nån som tror att den som skriker högst vinner. Då orkar jag inte ta fighten utan låter slaget vara förlorat. Men om nån låter mig komma till tals kan jag faktiskt ha en del vettigt att säga, och tom kanske dra ett skämt eller två... :)

1-0 till oss!

Maria sa...

Hei. Bli med i Facebookgruppen "Kampen for de introverte".

http://www.facebook.com/#!/pages/Kampen-for-de-introverte/204558612895674

Gruppen er akkurat startet opp (fra Norge, men det kan vel bli en nordisk gruppe?), så vi er ikke så mange ennå. Idéen er at vi kan dele artikler etc. om introverthet og fortelle (hvis vi vil og orker) om hvordan vi opplever at det er å være introvert i en ekstrovert verden.