fredag 2 november 2007

Lysande Gul Fiskgryta

Gott och enkelt, men ser proffsigt ut - kan det bli bättre?!

Fiskgryta med saffran, 4 pers

400 gr torskfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 ½ tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta
½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2 ½ dl torrt vitt vin
1 ½-2 fiskbuljongtärningar
1 ½ dl matlagningsgrädde/minimat
2 dl créme fraiche/minifraiche
1 dl vatten
1 pkt saffran
2,5 hg räkor (med skal)
1 tsk dill

¤ Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
¤ Smält smör i en gryta och lägg i löken. Fräs i ett par minuter tills den blivit mjuk.
¤ Tillsätt tomatpuré, pressad vitlök, salt, timjan och basilika. Fräs ihop.
¤ Tillsätt vin och fiskbuljong. Koka samman ett par minuter.
¤ Tillsätt grädde, créme fraiche och vatten. Rör ihop och häll i saffran. Låt sjuda ca 15 min.
¤ Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Skala räkorna.
¤ Lägg i fisken och sjud i ca 7 min eller tills fisken blivit fast.
¤ Lägg i räkorna. Hetta snabbt upp.
¤ Strö i dillen.

Serveras lämpligen med ris, bulgur, dinkel efter eget önskemål. Mums!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Verkar så jättegott så det skulle nästan vara värt att ta sig till övik för att få smaka.

Prralin sa...

Mormor > Det är smarrigt, och jag lovar att bjuda på det om ni besöker Övik! (vilket jag för övrigt hoppas att ni kommer göra snart!)