tisdag 14 juli 2009

En heldag på marknaden

Det blev nästintill en heldag på marknaden idag, och efter 9 timmars marknadspromenerande så känner sig benen nu ganska möra. Det hade varit intressant att ha med en stegräknare!

Det har varit en mycket bra marknadsdag, med mycket bra sällskap och mycket bra (?) shopping! :)

Jag har bla blivit tre par skor (surprise!), 13 par strumpor, 2 par solglasögon, 2 sjalar, en korg till Fritzen, en sele till Fritzen (för transport söderut, annars brukar jag inte ha honom selad), "ett fantastiskt" fläckborttagningsmedel som en duktig demonstratör lurade på oss och lite annat smått och gott rikare (och lite pengar fattigare)!

När jag stod och provade ett par av skorna så "överhörde" (vad heter det på svenska?) en av knallarna mitt sällskaps diskussion behind my back om de där 64 par skorna och sa "ja men 100-kronorsskor kan man aldrig få för många av" - precis, billiga skor kan man aldrig få för många av, det är ju det jag säger! Tack för stödet! :)



Men vad är charmen med att dra runt på marknaden i 9 timmar trots att både kropp och knopp börjar bli trötta? Jaa, man måste nog vara uppväxt med det för att riktigt kunna förstå charmen. Det är nåt speciellt med Kiviks marknad, så är det bara!

Vi som bott i närområdet (jag är uppväxt ca en halvmil från Kivik) har fått Kiviks marknad med modersmjölken och har varit med där långt innan vi själva kunde gå. Det är sommarens höjdpunkt och något som helt enkelt inte får missas!

Helst ska man ha varit på marknaden från de öppnar till de stänger, i dagarna två (eller tre som det numera utökats till), men tisdagen är "den riktiga dagen" - den man absolut inte får missa. Förr om åren var jag inte nöjd om jag inte varit på marknaden på tisdagen från kl 10 på förmiddagen till kl 24 på natten. Då kan man snacka heldag. Nu har man blivit gammal och lagt av sig, 9 timmar är ju ingenting...

Första gången jag missade en av dagarna på marknaden var när jag var i 14-15 års åldern (?), och det bar sig så illa att en marknadsdag, en tisdag tror jag tom att det var, krockade med en uppvisningshockeymatch i Halmstad dit jag hade lurat med mig pappa, syster och morfar. Halmstad Hammers mot "Icebreakers", med Foppa i spetsen (tror inte det hette Icebreakers då, men det måste ha varit nån sorts föregångare till detta iaf).
Men vad gör man inte när självaste Foppa behagar komma till södra Sverige, då får man till och med offra en marknadsdag - men det var inte utan ångest, det kan jag lova. :)
(det var inte lätt att vara Foppa- & hockeyfan och bosatt i Skåne, så det fick jag ju några år senare ändra på...)

På senare år har jag också missat ett par marknader för att jag har varit tvungen att vara kvar i Övik och jobba... då har jag försökt stilla marknadssuget med Åsele marknad istället, men det är ju inte riktigt samma sak.

Det är inte marknadsknallarna i sig som drar (även om det är roligt att se vad som är "årets pryl" och shoppa fantastiska prylar som man inte visste att man behövde och förstås lite annat smått & gott), för det är ju i princip samma knallar som turnerar runt på alla marknader, och har mer eller mindre samma utbud år efter år - det är själva atmosfären. Känslan av att nu är det marknad - nu är det sommar! (oavsett om det är stekande sol och 30 grader varmt så man håller på att svettas bort eller 10 grader med hällande regn och åska; om det är marknad så finns det inget dåligt väder...)
Man vet att det varit en bra marknad när man kommer hem på kvällen och snyter sig och inser att man har snoken full av marknadsdamm. ;)

Det är också på marknaden som man "springer på" gamla bekanta som man aldrig annars träffar. Det här är nästan det viktigaste med marknaden. Under skolåren var det extra spännande eftersom man under sommarlovet annars inte träffade en del kompisar och span på flera flera flera veckor, och nu när man bott out of town i flera flera flera år så är det i princip enda gången på året som man träffar dessa människor, dessa bekanta som man inte tar sig tid att bestämma träff med men som man ändå gärna vill byta några ord med och höra "vad som hänt sen sist".

Men det allra viktigaste med marknaden är nog ändå att ha ett bra marknadssällskap att "göra marknaden" med. Man bestämmer marknadsdejt med en riktigt bra vän som man inte träffat på länge, man får en heldag tillsammans, men möter upp några andra vänner under dagens lopp - och man umgås, snackar skit, spanar folk, äter gott och fyndar. Kan det bli bättre?

Det är livet!


Andra bloggar om: , ,

2 kommentarer:

Träningsglädje sa...

haha lustig grej det där. jag tror inte jag riktigt fattar, men så är jag ju 08a också. ge mig ett köpcentrum liksom, haha. fast, jag har faktiskt jobbat på kiviks marknad en gång - ja, ställt ut (eller vad det nu heter). vi sålde knäckebröd och tunnbröd från ovanåker - och svagdricka... det du!

Prralin sa...

Träningsglädje - Haha jo vi "bönder" har ju lite annorlunda intressen än er 08:or... ;)
Men oj, så du har jobbat på Kivik tom - nu blev jag lite imponerad. Då har jag säkerligen sett dig! :)