onsdag 2 september 2009

Rekreation?

Ikväll tog jag mig en utflykt för att utforska Bulltofta rekreationsområde (tjusigt namn va?).

Rekreationsområdet är anlagt på det som tidigare var Bulltofta flygplats. Det är ett av Sveriges största parkprojekt någonsin. Området är lika stort som Slotts-, Kungs- och Pildammsparken tillsammans. Målet var dock inte att skapa en traditionell park utan ett naturlikt rekreationsområde.

Flygplatsens gräsfält är nu bollplaner och en cirkusplats som inramas med skogsdungar. Betong- och asfaltytorna är uppbrutna och har blivit underlag till parkeringsplatser, tennisbanor och vägar. Radartornet är raststuga och en annan av flygplatsens byggnader är en del av motionscentret . Här finns också promenad- och motionsspår och vintertid pulka- och skidbackar.

Att hitta dit var inga problem, men att hitta runt var lite klurigare. Området är ett myller av stigar, cykelvägar, promenadspår, motionsspår, fotbollsplaner, tennisplaner, minigolf, frisbeegolf und so weiter.

Jag tog sikte på gul markering 5 km och var så fräck så att jag promenerade i motionsspåret. (Jag undrar vad det egentligen är för skillnad på promenadspår och motionsspår? Att man promenerar i promenadspåret förstår jag, men kan man inte promenera i motionsspåret och motionerar man inte om man promenerar?)
Tanken från början var i och för sig att jag skulle jogga (och det kanske räknas som "motion"?), men jag kom på så himla många anledningar att låta bli: skavsår på båda hälarna och under ena foten, kissnödig, huvudvärk, vill reka spåret en runda först så jag hittar rätt - ja ni hör ju. Allt kan egentligen sammanfattas i ett enda ord: lat.

Motionsspåret var ganska trevligt till en början, förbi lite andra aktiviteter (frisbeegolf ser kul ut, det skulle jag vilja prova), några dammar, lite folk, några hundar, en massa kaniner (vilket för övrigt verkar finnas precis överallt i Malmö), IKEA, ko-hagar... motorvägen.

Det gällde att hålla tungan rätt i mun och hålla utkik efter de gula markeringarna, för spåret grenade av sig till väldigt ofta - det kan inte vara svårt att gå vilse där direkt. Emellanåt kändes det evighetslångt och jag tappade orienteringen ganska snart efter alla vägskäl... Men till slut kom jag till en skylt där det var en gul markering och så stod det "mål". Mitt ute i skogen. Ehhh okej tänkte jag, och hur ska jag nu hitta härifrån då...?! Men efter lite mera traskande hittade jag tillbaka till starten också...

Sammanfattningsvis: Ett trevligt område, men i stor skala. Det här kanske är rekreation för stadsbor, men det är inte direkt Hörnsjön... Hela området andas storstad.
Och frågan är - är jag verkligen en storstadsmänniska?

7 kommentarer:

mamma sa...

haha det låter nått de, jag har aldrig varit där men låter väldigt mycke storstad

Cecilia sa...

Det är där jag motionerar; men jag är ju också en storstadsmänniska och gillar det starkt.
Har du bil kan du köra till bokskogen i Bara (7km utanför Malmö). Det är verkligen för skogsmänniskor, men med bra slingor för motion.

Sara sa...

Jag tror inte du är en storstadsmänniska direkt.... Övik är precis lagom till dig. Tror jag du kommer känna så småningom. Men det är bra du provar på storstadslivet lite. Hörnsjön o allt annat här runtom står kvar o väntar på dig... ;)

Maria sa...

Man får väl åtminstone GÅ vart man vill?! Så länge det inte är mitt i cykelbanan eller, gud förbjude, mitt i längdskidspåret...

Cornelia sa...

Haha, jag har ett par gamla kóllegor som har gått vilse där så du är inte ensam. Precis som cecilia rekommenderar jag annars Bokskogen i Bara. Underbart och inte lika lätt att gå fel :-)

Nenny sa...

Låter som ett toppenställe att motionera på! Man kanske lär sig de olika stigarna efter ett tag så man inte går vilse.

Prralin sa...

Mamma - Jo det är ju lite annorlunda än man är van vid "på landet"...

Cecilia - Tack för tipset! Men jag kommer nog ge Bulltofta några chanser till, det ligger bra till och jag kan nog lära mig uppskatta det också. Vi kanske ses i spåret?

Sara - Ja den som lever får väl se. Det är det jag ska försöka ta reda på...

Maria - Ja man tycker ju det. Men det kanske inte funkar så i storstan. ;)

Cornelia - Haha, inte bara jag alltså. Men det kanske är bra att hjärnan får träna lite samtidigt?!

Nenny - Jo jag måste ju ge stället ett par gånger till, så kommer jag säkert lära mig - både att hitta och att gilla spåren.