lördag 15 augusti 2009

GI-vänlig pizza med parmaskinka och ruccola

Igår kväll blev det fredagsmys a la hemlagad pizza. Och oj så gott det blev!
Därför måste jag passa på att tipsa om receptet som jag hittade på receptfavoriter.se:


GI-vänlig pizza med parmaskinka och ruccola

Receptet räcker till fyra runda pizzor eller en stor "långpannepizza".

Ingredienser till tomatsåsen:
1 pkt krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 msk vinäger
1 tsk socker
1 krm malen svartpeppar
3 krm salt
1 vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
1 krm torkad basilika
1 krm torkad oregano
1 krm torkad rosmarin

Ingredienser till pizzabotten:
3 dl vatten
0,5 pkt jäst
2 tsk salt
3 dl dinkelmjöl
3 dl fullkornsmjöl av dinkel

Ingredienser till fyllningen:
Ca 4 dl grovt riven ost (blanda förslagsvis mozzarella, riven pizzaost samt riven parmesan)
10 soltorkade tomater i olja
4 msk pinjenötter
ca 150 g lufttorkad skinka, 3-4 skivor per portion
0,5 pkt ruccola

Tillagning:
Gör först pizzadegen: Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet. Blanda ner mjölet och salt, lite i taget och rör om till en deg. Knåda degen och tillsätt mjöl tills den precis släpper från kanten. 5 minuter i maskin eller 10 för hand. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl efter hand. Låt pizzadegen jäsa i 30 minuter under bakduk.

Gör under tiden tomatsåsen till pizzan. Pressa vitlöken i en kastrull och blanda ner krossad tomat, tomatpure, caynnepeppar, vinäger, salt, socker och kryddor. Koka ihop och låt småputtra.

Värm ugnen till max värme. Sätt in de ugnsbleck, långpannor eller ugnsformar du ska baka pizzan på så att de är varma när du sen lägger på pizzadegen.
Riv osten och hacka soltorkade tomat i strimlor.

Dags att baka ut pizzadegen: Gör du runda pizzor så dela degen i fyra delar och knåda ut runda pizzor - använd ev. kavel. Ta ut den bakplåt eller långpanna du ska baka på och pensla med olivolja. Lägg i pizzan. Du kan baka i omgångar om du ej har plats. Bakar du en stor pizza i en långpanna så kavlar du ut hela degen i en rektangel i storlek som långpannan eller så formar du en rektangel för hand och trycker, drar ut den i långpannan. Pensla långpannan med lite olivolja först.

Bred ut tomatsåsen på pizzadegen och fördela osten samt soltorkade tomater.
Grädda pizzan i ca 10 minuter. Bakar du flera pizzor över varandra så byt plats på dem om du har en ugn med grillelement (annars blir den övre pizzan bakt för snabbt ovanifrån). Varmluftsugn däremot fungerar däremot snabbt och jämt i hela ugnen.

Ta ut pizzan och fördela skinka, pinjenötter och ruccola över pizzan. Avsluta med att strö över lite oregano.

Mums!

3 kommentarer:

mormor sa...

låter verkligen gott. Den får du gärna bjuda på när du kommit till Skåne. Ingredienserna står jag för.

Sara sa...

Hur smarrigt som helst var det. Riktigt fredagsmys...

Prralin sa...

Mormor - Ja det ska vi nog kunna fixa, det var supergott!