måndag 13 december 2010

Chokladkola med pepparmint


På begäran. Recepten kommer förstås ett efter ett, men först ut är favoriten - Chokladkola med pepparmint och chokladöverdrag. Enligt receptet blir det ca 50 st, men jag tror vi hade en större plåt och på så sätt fick lite tunnare kolor och betydligt fler.

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
100 gram smör
4 msk kakao (gärna av god kvalitet)
några droppar pepparmyntolja

200 gram mörk choklad (enligt receptet, vi behövde nog nästan det tredubbla - men det beror kanske på hur duktig man är på att chokladdoppa utan att slösa på chokladen)
ca 10 polkagrisar, krossade

Gör så här:
Förbered en långpanna, lägg i bakplåtspappret i botten så att det går upp lite på kanterna (olja eventuellt). Krossa polkagrisarna till ett fint pulver i en mortel.

Blanda grädde, socker, sirap, smör och kakao i en kastrull. Sätt plattan på medelvärme. Rör om med en träsked tills du har en jämn smet. När det börjar koka, sänk värmen ett steg och koka tills smeten är 120 grader eller koka i ca 10 minuter och gör sedan ett kulprov. Rör om då och då.

Droppa pepparmyntolja i den färdiga kolasmeten och rör om.

Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet, enligt receptet står det att den ska stå i kylskåpet "minst en halvtimme, gärna över natten". Jag tycker att spannet mellan en halvtimme till över natten är rätt stort... Vi hade den på en kall balkong i ett par timmar, men den var ändå ganska seg och svår att få av från bakplåtspappret när vi skulle försöka skära och dela den. Mitt tips är en stund i frysen alternativt att prova att olja bakplåtspappret så den lossnar lättare.

Skär kolasmeten i fyrkanter som är 2 x 2 centimeter stora.

Smält chokladen i vattenbad. Låt chokladen svalna (annars smälter kolan i chokladen, been there done that!). Vänd sedan kolabitarna i den smälta chokladen med en gaffel. Lägg upp dem på bakplåtspapper (eller ett galler enligt receptet, låter väldigt kladdigt om du frågar mig).

Strö lite polkagriskross över kolabitarna innan chokladen stelnat. Låt kolorna stelna helt och förvara sedan i burk med bakplåtspapper emellan. Förvara i kylskåp.

Snygga och goda!

Inga kommentarer: