måndag 12 december 2011

Glöggtilltugg: Julkryddade nötter

Till lördagens glöggmys provade jag att göra en variant av kanderade nötter, kryddade med kanel och ingefära för god julsmak. Jag använde mig av cashewnötter och mandlar, men man kan självklart ta vilka nötter man vill. Det blev en ganska rejäl omgång, så förhoppningsvis räcker det hela julen. Väldigt enkelt att göra!

Julkryddade nötter och mandlar 

4 dl cashewnötter
4 dl mandlar
1,5 dl strösocker
1 tsk salt
1 msk kanel
0,5 tsk ingefära
1 äggvita
1 msk vatten

Häll nötter och mandlar i en bunke. Tillsätt socker, salt och kryddor. Rör om ordenligt. Vispa ihop äggvita och vatten i en kopp och häll över detta i bunken. Blanda ordentligt så att alla mandlar och nötter täcks av den blöta röran. Häll upp blandningen på en bakplåtsklädd plåt och bred ut ordentligt. Grädda i 140 grader i ca 35 minuter. Låt mandlarna och nötterna svalna på bakplåtspappret och bryt dem sedan i mindre bitar (de hade klistrat ihop ganska bra, så detta momentet var lite klurigt). Förvara i en lufttät burk.

julkryddade nötter
julkryddade nötter

3 kommentarer:

mamma sa...

jag såg någonstans att man skulle rulla dylika ting,nja kanske inte just dessa, i florsocker, så lossande de lätt från varandra, kanske funkar även här

Träningsglädje sa...

nötter är supergoda! de kan göras båda söta och mer, ehm, ja - spicy! ska göra pepparkaksnötter som jag hade på min gamla blogg traningsblog.blogspot.com någon dag tror jag. kram till dig!

Prralin sa...

Mmmm pepparkaksnötter lät också gott, det måste jag nog googla tag på! :)