lördag 31 december 2011

Julafton

Den här julaftonen var det ingen risk för insnöning. Förra året kunde ju varkens mamma och sambo eller syster ta sig loss för att komma till stugan och fira jul. Men i år klädde jag mig i gummistövlar och regnjacka när jag gick och hämtade tidningen på julaftonsmorgon. Och dagen innan hade lillkusinen gått och hämtat tidningen i bara shorts och t-shirt, fast det kanske säger mer om honom än om vädret i och för sig... ;)

Hursomhelst. Denna julafton dök mamma med sambo och min syster upp i stugan strax efter lunchtid och då vankades det "sillalunch". Sill, lax, ål, syltor och korvar, dvs det kalla från julbordet. Själv höll jag mig till "det fiskiga" (då jag inte äter varken sylta eller korv) och det smakade toppen!

Vi var färdigätna lagom till Kalle Anka, då vi bänkade oss i soffan med lite glögg och "julakagor". När Kalle var slut åkte mamma hem om för att ta in hästarna och vi andra såg den tecknade Robin Hood som jag hade införskaffat (efter att vi när vi var i stugan för några veckor sen för att julpynta såg Kevin Costner-Robin Hood och konstaterade att vi nog aldrig hade sett den tecknade Robin Hood, mer än det som visas på julafton).

Vid sextiden knackade det på altandörren och vi fick besök av två tomtar. Eller en tomte och en "lillen" som tomten kallade sin medhjälpare. Tomten delade ut en massa paket, och lillen hängde mest i baren. Det verkade som att vi alla hade varit snälla i år, för vi fick en himla massa paket. Jag hade varit så snäll så jag fick bland annat en vattenkokare, två Höganäs temuggar, en stor Marimekkoliknande glasskål, en prenumeration på en fototidning, Absolut överens-spelet, brödrost, Johan Glans-dvd, UV-filter till ett av mina kameraobjektiv och lite annat smått och gott. Tack tomten!

Vi hade precis hunnit börja öppna julklapparna när vi fick ta en paus kl 18.45 för att se upplösningen av julkalendern, och sen fortsatte vi papperssprättandet ett bra tag då vi gick laget runt och öppnade en julklapp i taget. När pappret var bortstädat var det dags för mat igen, denna gången "det varma", dvs julskinka (som visserligen är kall), köttbullar, prinskorvar, brunkål och revben mm. Smakade smaskens även denna gången.

Sen fortsatte julfirandet hela kvällen lång, med lite film, och lite risgrynsgröt och så fick vi en uppvisning av lillkusinen som spelade julsånger på sin synt och vi andra försökte köra så gott vi kunde. Vad är det man brukar säga - hellre än bra?! ;)

Julmyset fortsatte i stugan till Annandagen då kusinfamiljen åkte tillbaka till Malmö, och då jag åkte till pappa för att fortsätta julfirandet. Och tänk, snipp snapp snut så är julen redan slut. Nästa år måste jag som sagt börja tidigare.


julmat, julbord

Inga kommentarer: