torsdag 15 december 2011

Mariannetryffel

En annan storfavorit från förra året är Mariannetryffeln. Till skillnad från kolan är denna ganska enkel att göra - och blir också snygg. Och god förstås!

Ingredienser
30 st Mariannekarameller
250 gram mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde
200 gram vit choklad (att doppa tryfflarna i)

Tillagning, ca 40 st
1. Krossa Mariannekaramellerna fint, i en mortel eller med en kavel med karamellerna inslagna i en plastpåse. Se till att vara noggrann så att inga stora bitar blir kvar.

2. Värm grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från plattan. Finhacka den mörka chokladen och rör ner i grädden. Tillsätt Mariannekrosset och rör tills allt är smält.

3. Låt blandningen svalna i en dryg timme i kylen (tips från coachen: låt det inte stå i kylen för länge - då stelnar det lite väl mycket och blir svårt att rulla bollar av). Forma sedan små bollar av chokladmassan och lägg in i frysen en kvart.

4. Smält vit choklad i vattenbad. Ta ut tryfflarna ur frysen och doppa dem i den vita chokladen med hjälp av en gaffel. Låt torka och förvara dem sedan i kylskåp.

mariannetryffel
mariannetryffel

Vet ni förresten varför det heter tryffel? Det var "dagens fikabordsfråga" häromveckan på jobbet. Ingen visste varför förrän vi hade googlat svaret. Vet ni?

Update: Svaret finns nu här.

1 kommentar:

Nenny sa...

Väldigt fina tryfflar. Men varför de heter så vet jag inte... Jag kan ju Googla det men jag väntar nog på din förklaring i stället. =)