fredag 16 december 2011

Trillingnöt

Trillingnöten brukar försvinna snabbt i Aladdinasken hos oss, och jag måste ha trott att det här var mycket svårare att göra än vad det var - annars förstår jag inte varför jag inte gjort det för länge sen?! Det känns som att det här kommer bli en klassiker hos oss. Nu behöver vi inte längre slåss om den pralinen! Mums!

Ingredienser (ca 35 st)
Ca 1,5 dl hasselnötter
200 g ljus choklad (man kan självklart använda mörk också om man vill)

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i en långpanna och rosta dem i ugnen i cirka 10 minuter eller tills de har fått färg. Låt nötterna svalna lite och gnugga sedan bort skalet med en ren kökshandduk. Lägg nötterna i en skål.

Smält hälften av chokladen i vattenbad (ja, eller i mikron då). Låt chokladen svalna lite och häll sedan över nötterna. Blanda om ordentligt. Lägg nötterna tre och tre på en bricka med bakplåtspapper och ställ i kylskåpet i 20 minuter. Var snål med chokladen här så att det inte flyter ut en massa choklad runt nötterna, det blir snyggare "trillingar" då.

Smält resten av chokladen och doppa sen de stelnade "trillingarna" i chokladen med hjälp av en gaffel. Låt dem droppa av ordentligt och lägg dem på bakblåtspapper igen. Låt stelna helt. Om man vill piffa till dem kan man spritsa ränder eller mönster, eller helt enkelt dra med en gaffen doppad i smält choklad över plåten. Vi tog vit choklad till piffet eftersom vi hade lite över av den. 

trillingnöt
trillingnöt

6 kommentarer:

Keron sa...

Trillingnöten är våra favoriten också.

mamma sa...

med detta gottebord måste man ju spara sej vid skinkan och brunkålen, suck vilket problem :)

Nenny sa...

Det enda som är gott i chokladlådan är ju trillingnöt. Så varför gör de inte hela lådan full av dessa?? Det verkar ju vara favoriten hos alla...
-sparar ditt recept till framtida jular-
=)

Cecilia sa...

Den är också vår favorit, detta borde jag testa :)
Kram

Felicitas sa...

Vilka massa härliga, inspirerande bilder och recept du lägger ut!! Jättefint!!!

Prralin sa...

Trillingnöttillverkning rekommenderas! :)

Tack Jane!