lördag 31 december 2011

Lillejulafton

Lillejulafton. Är det bara vi här nere i södern som kallar dan före dopparedan för det?

Då hade jag och storkusinen i alla fall bestämt att vi skulle göra "Ernst julscones" till frukost. Man skulle kunna tro att det är mer än jag som gillar Ernst i det här sällskapet, men så är inte fallet. Säger de. Ändå går de loss på både Ernst-apelsiner, Ernst-sill, Ernst-scones - och dessutom kryddade morbrors fru frukostteet med kardemumma. Precis som Ernst gjorde, fast med kaffet. Jag är inte helt säker på att jag tror på dem när de säger att de inte gillar honom... ;)

Sen blev det lite pepparkaksbak (mest för doftens skull), Rudolfar, tillverkning av de traditionsenliga marsipanbröden som var något av morfars specialitet (och som egentligen består av mandelmassa; en med nougatfyllning och en med frukt- & bärfyllning och sen doppas de i choklad - det är egentligen den med nougat som alla vill ha, den andra äts mest "för syns skull" men det hör liksom ändå till) och så påbörjade vi vårt Harry Potter-maraton. Inte mindre än fyra filmer hann vi se under julhelgen, den femte hade kusinerna inte hittat men som tur är går den på tv ikväll så då ska jag passa på att spela in den, och resterande tre filmer har jag fått låna så att jag kan slutföra maratonet vid tillfälle.

På kvällen bjöds vi på morbrors löjligt goda revben till middag, precis som sig bör på lillejulafton. Sen blev det uppesittarkväll med Bingolotto (tyvärr helt utan vinster) och precis innan det var dags att gå och lägga sig blev skinkan klar så vi kunde provsmaka den också. Mums!

Lilla julafton, även lillejul och lillejulafton, från början en skånsk tradition som avser ett slags julfirande på en dag som ligger dagen före den egentliga julen. Termen är känd första gången från 1775 i Skåne i Sverige. Den dag som oftas benämns lilla julafton är dagen före julafton men på många platser avses istället kyndelsmässodagen. Ovanligare men förekommande är Mårtensgås, Lucia, Tomas, Knut eller trettondagsafton. Firandet är också vanligt bland finlandssvenskar och på Åland, då är det sedan början av 1900-talet är tradition att fira kvällen före första advent. Ibland firas lilla julafton den 6 december, på Sankt Nikolaus-dagen.Firandet av lillejul i hemmen kan ske mer bokstavligt med en minigran, lite julmat, små julklappar och sällskapsspel.

I pusselfamiljernas tid har lilla julafton antagligen fått en ny funktion och viktighet, då många är lediga på julafton och därför kan använda även kvällen den 23 till en av alla de instanser som ska avverkas under juldagarna.

julscones, scones med julsmak

2 kommentarer:

Keron sa...

Vi hade också lilla julafton dagen innan julafton. Då firade vi jul med småbarna som inte skulle fira jul med oss. Så de fick öppna julklappar lite tidigt.

Keron sa...

Vi hade också lilla julafton dagen innan julafton. Då firade vi jul med småbarna som inte skulle fira jul med oss. Så de fick öppna julklappar lite tidigt.