onsdag 26 september 2007

Konditionstest

Jag missade ju första tillfället på Fysisk aktivitet och hälsa-kursen, men än har jag inte gett upp... Ikväll var det dags för konditionstest på denna kurs och på lördag är det dags för andra träffen (första för mig då). Jag valde att göra testet på cykel (istället för löpband), men jag kan väl inte säga att resultatet säger mig speciellt mycket...
Testet gjordes under ca 10-15 min genom att trampa i en given takt och uppskatta ansträngningen på en skala från "mycket lätt" till "mycket ansträngande" samtidigt som instruktören vid jämna mellanrum läste av pulsen. Jag vet inte direkt hur exakt och seriöst man ska ta det här testet, men det kanske ger ett hum om hur läget ligger till iaf...

Min max VO2 i liter/min var 3,0 (om jag fattar det rätt så betyder det att jag tar upp 3.0 liter syre per minut i blodet) och detta motsvarade tydligen lite över medel (4 på en 5-gradig skala), men om man tog hänsyn till vikten (vilket man skulle göra i detta cykeltest) så hamnade mitt testvärde (syreupptagningsförmåga?) på 32 ml O2/kg x min vilket då placerade mig under medel (2 på en 5-gradig skala).

Kanske nån som förstår sig på det här bättre än mig som kan förklara vad det egentligen innebär?! ;)

Andra bloggar om: ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

kul att du kommit igång med din blogg igen. Det känns bra att veta hur du har det. Fantastiskt vilken energi du lägger ner på din träning! Jag som är stolt över att ha kommit igång så smått. vattengympa 1 gång i veckan,sjukgymnastik 2ggr,cyklig när vi är hemma i stan och jobb med expanderband en stund då ö då.
Bra för min ålder. Kan inte smita undan så lätt när min trevliga sjukgymnast frågar vad jag gjort sen jag var hos henne senast.Får nog satsa på en stor gympaboll så jag kan göra de övningarna hemma oxå.

Anonym sa...

Vad skoj att testa sig lite.. fast jag fattar ingenting av det där :p Huvudsaken är väl egentligen hur man KÄNNER sig, hur mycket man orkar och att konditionsträningen ger resultat! :)

Anonym sa...

Kul att göra testet och sedan göra om det och få på papper att man förbättras!

Prralin sa...

Mormor > Jag tycker det du pysslar med är väldigt väldigt bra för en mormor! =)

Sofie > Nä det sa inte mig så mycket heller, men det verkar som att det finns hopp iaf! Haha.

Jenny> Ja precis, test 2 blir ju desto intressantare!